Kraj godine je uobičajeno vreme kada leskovački poljoprivrednici dobijaju bespovratna sredstva iz gradskog budžeta namenjena unapređenju proizvodnje i nabavci nove opreme. Ove godine pravo na subvencije iz gradske kase ostvarilo je 787 nosilaca poljoprivrednih gazdinstava u ukupnom iznosu od 30 miliona dinara.

Podela ugovora počela je u grdeličkom kraju, nastavljena je u Vučju, Manojlovcu i Pečenjevcu, a završava se u Leskovcu, gde ugovore preuzimaju poljoprivrednici iz naseljenih mesta koja gravitiraju administrativnom sedištu grada. U lokalnoj samoupravi ističu da je poljoprivreda izuzetno značajan potencijal i da je njen udeo u ekonomskom razvoju leskovačkog kraja veoma važan. Zbog toga se i trude da za ovu oblast u gradskom budžetu obezbede kontinuirani rast.

- Za narednu godinu predvideli smo 20 miliona dinara više u odnosu na ovogodišnji agrarni budžet, koji je iznosio 90 miliona dinara. Podrška unapređenju proizvodnje i opreme je na vrhu naših prioriteta i zato za ovu namenu svake godine povećavamo iznos opredeljenih sredstava. Naredne sezone ćemo na ovaj način podeliti 35 miliona dinara, odnosno pet miliona više u odnosu na tekuću godinu - naglasio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

PROČITAJTE JOŠ: Poljoprivredi do sada isplaćeno 28,5 milijardi dinara subvencija, podsticaje prenose u 2020.


Potpisnici ugovora iz sela u okolini Leskovca su zadovoljni ovim merama lokalne samouprave, koje se sprovode poslednjih osam godina. Oni su uz podršku Grada modernizovali i podizali nove zasade voća i povrća, kupovali umatičena grla stoke, poljoprivrednu mehanizaciju i uvodili nove standarde, koji treba da im poboljšaju prinos i podignu kvalitet njihovih proizvoda. Poljoprivrednicima koji su ispunili uslove konkursa sredstva se uplaćuju na njihove račune odmah posle potpisivanja ugovora.

POMOĆ
U poslednjih sedam godina pravo na subvencije iz gradskog budžeta ostvarilo je oko 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Ukupan iznos opredeljenih sredstava u tom periodu je oko 200 miliona dinara.