PRED Višim sudom u Subotici u ponedeljak je nastavljen glavni pretres protiv Irene Šarkanj, medicinske sestre u subotičkoj Opštoj bolnici, koja je optužena da je cijanidom usmrtila supruga Ištvana Šarkanja (63).

U toku ponovljenog dokaznog postupka ispostavilo se da su izjave dr Olge Aradski, specijaliste anesteziologije, koja je kobnog 16. februara reanimirala Ištvana Šarkanja, date u bolnici i u Višem javnom tužilaštvu različite kada je u pitanju količina leka atropin. Sudija Gordana Kojić je pročitala izjavu dr Aradski datu u VJT u kojoj je navela da je "Šarkanju dala 10 doza atropina i 10 doza adrenalina", a zatim ju je pitala koliko doza leka je zapravo dala pacijentu.

Pročitajte još - Suđenje bolničarki: Dala sam mužu vodu, a ne cijanid

- Ne sećam se. Tako je kako sam rekla u izjavi - rekla je dr Aradski.

Sudija je pročitala lekarski izveštaj u kome je dr Aradski navela da je "atropin dat još dva puta", na šta je doktorka odgovorila da je sigurno tako kako je napisala u svom lekarskom izveštaju, dodajući da joj nije poznato da li lek može da bude smrtonosan.

- Atropin u toj dozi od pet miligrama ne može biti uzrok smrti pacijenta koji je u asistoliji, dala sam 10 doza koje su pet miligrama - rekla je dr Aradski.

Branilac Irene Šarkanj, advokat Biserka Krpić, stavila je primedbu na iskaz doktorke, tvrdeći da je nedopustivo da stručna osoba četiri puta daje različite izjave. Tako je i pored ponovljenog dokaznog postupka ostalo nejasno koliku je dozu leka za ubrzavanje srčane reakcije Ištvan primio pre nego što je izdahnuo.