DAROVI Lužnice, prva potpuno ženska zadruga, pravi je primer kako inicijativa i rad, uz finansijski podsticaj u pravim rukama, daju odlične rezultate.

Ovako ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, komentariše rad novosnovane zadruge iz sela Gorčince, kod Babušnice.

- I ova zadruga deo je našeg velikog plana da u naredne tri godine, u 100 sela pet južnih okruga, podstaknemo privredu kroz zadruge, uložimo u infrastrukturu, seoski, lovni i etno - turizam, kao i u kulturne i sportske sadržaje. A sve sa jednim ciljem - da sprečimo napuštanje sela, da damo mladima alternativu da u njima ostanu.

Vredne dame, koje se bave uzgojem i preradom organskog povrća, kao i proizvodnjom najfinijih poslastica od šumskog voća, od kada su lane dobile pomoć iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji sprovodi kabinet ministra Krkobabića, svoju proizvodnju su - upetostručile. Dodeljeno im je 7,3 miliona dinara koje su iskoristile za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda.

IZVOZE U NEMAČKU KOLIKO su ukusni proizvodi "Darova Lužnice" znaju sve brojniji kupci njihovih teglica. Od prošle jeseni, izvoze ih i u Nemačku, gde vlasnik trgovine, inače poreklom Srbin, rafove svoje radnje puni proizvodima vrednih dama. Od ove godine uveli su i HASAP sistem, a rade na tome da se poveća broj sertifikovanih organskih proizvođača u zadruzi.

PROČITAJTE JOŠ - Domaćini Srbije: Porodica Pantelić vekovima gaji voće, jabuke će hraniti i njihove unuke

- Počele smo, pre tri godine, sa organskom proizvodnjom parike, paradajza i šargarepe, pripremanjem ajvara, pinđura, ljutenice, kao i džemova, slatka i matičnih sokova, a 2017. godine je nas 14 žena osnovalo zemljoradničku zadrugu - priča direktorka Karolina Stamenković. - Od kada smo, međutim, dobile pomoć kao novosnovana zadruga, posao je procvetao. Sada imamo i 27 žena kooperantkinja iz 15 sela sa juga Srbije, koje zajedno sa nama sade, pripremaju, prerađuju i pune tegle koje završavaju na trpezama širom Srbije, ali i sveta.

Ove godine ženske ruke "Darova Lužnice" proizvele su sedam tona sirovine i napunile 5.000 tegli - uglavnom prerađevina od paprike, kao i šumskih plodova - divlje jagode, šipka, drena i kupine. Pod organskim povrćem imaju dva i po hektara, a divlje plodove voća otkupljuju.

Ministar sa damama iz "Darova Lužnice"

- Posla ima cele godine - kaže Stamenkovićeva. - Od marta do kraja aprila ćemo podeliti seme našim damama, u maju se radi rasađivanje, a do septembra se povrćke u plastenicima brižljivo gaje. Posle berbe, prostorije u selu Gorčince postaju prava košnica. Sve vrvi od rada i najlepših mirisa pečene paprike. Naša mini-linija za prepradu sadrži dva duplikatora za kuvanje, punilice, kao i pasterizator. Posebno nam je važno da su svi proizvodi bez konzervansa, pasterizovani, zdravi i ukusni.