BESPOVRATNA sredstva nam mnogo znače za jedan novi, veliki početak, za ono najbitnije - krov nad glavom. To ističe Marija Janković Omanović (32), poljoprivredna tehničarka iz Bačke Topole, jedna od 20 predstavnika izbegličkih porodica u Vojvodini, kojima su u četvrtak u zgradi Pokrajinske vlade uručeni ugovori za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

- Izbegla sam sa roditeljima 1996. godine iz Travnika, sada živim sa sinom i suprugom, zaposlena sam u struci u Bačkoj Topoli gde ćemo da se skućimo. Smatram da je to najvažnije, jer od toga se kreće - ističe Janković Omanović.

Ugovore o bespovratnoj pomoći za stambeno zbrinjavanje, u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, koje je obezbedila Pokrajinska vlada, uručio je njen predsednik, Igor Mirović. Korisnicima je dodeljena preko programa Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, a maksimalan iznos za kupovinu kuće je milion dinara.


PROČITAJTE JOŠ - Bespovratno za krov na selu 

- Pokrajinska vlada je predložila da se izbegličkim porodicama koje su koristile sredstva za stambeno zbrinjavanje pre 2018. godine, kroz neku vrstu kreditnog aranžmana, otpišu ranije stečene obaveze i da se na taj način, stave u jednak položaj sa onima koji danas dobijaju bespovratna sredstva - rekao je predsednik Mirović, i naglasio da je taj predlog upućen Skupštini Vojvodine na usvajanje.

On je takođe istakao da Pokrajina godinama podržava izbegličku populaciju putem različitih programa, kao što su nabavka građevinskog materijala, poljoprivrednih mašina i stipendiranje, te da će rast planiranih sredstava za programe Fonda i u 2020. godini biti uočljiv.

Po rečima Duška Ćutila, direktora Fonda, od 2007. godine do danas, tim vidom pomoći zbrinute su 484 porodice, a od pre dve godine, zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, pomoć za kupovinu kuća je bespovratna.


DA UGOSTI UNUČAD

MARA Jovanović (69), korisnica porodične penzije, koja sa sinom, snajom i troje unučadi živi kao podstanar u Novom Sadu, sredstva će iskoristiti za kupovinu kuće u Bačkom Magliću.

- Izbegli smo iz Peći 1999. godine i 20 godina smo podstanari. Mlađi sin živi sa suprugom i troje dece u Loznici, tako da imam šestoro unučadi koji će sada moći da dođu kod bake na selo - kaže Jovanovićeva.