VOĆARSKA zadruga nazvana "Plod Homolja - Lipovica", koju je nadomak Despotovca pre devet meseci registrovalo petoro osnivača, dobila je šest miliona i 700.000 dinara, na ime kupovine sušare za voće, freze-pipalice, atomizera i dve kose.

- Sami nikada ne bismo uspeli da kupimo sušaru koja je preskupa, pa su bespovratna sredstva koja država daje za podsticanje primarne proizvodnje odličan potez. Sada čekamo samo da Ministarstvo za regionalni razvoj, sa kojim smo pre nekoliko dana potpisali ugovor, uplati novac lokalnoj samoupravi, pa da kupimo opremu i konačno počnemo da sušimo šljivu, a možda i ostalo voće - kaže direktor zadruge Jovica Ilić.


PROČITAJTE JOŠ: Voćari će štititi pčele


Dodaje i to da tri zadrugara na ukupno osam hektara uzgajaju maline, a imaju i 3.000 stabala šljive. S obzirom na to da jedan zadrugar na dva hektara proizvodi i jagode, a oni imaju svoje hladnjače, voće su isporučivali velikim trgovcima.

- Nova oprema će nam olakšati plasman proizvoda, pa se nadam da će i ostali voćari iz Lipovice prepoznati prednosti zadruge. Ako se ona bude širila, to će nam omogućiti da dobijemo i druge vidove pomoći, pa da se, zašto da ne, okušamo i kao izvoznici - zaključuje Ilić, precizirajući i to da je najmlađi zadrugar Dragan Trailović (43), a najstariji Ljubiša Ilić (60).