Porodici Jelić sa strujom stiže i kuća

M. NIĆIFOROVIĆ

21. 10. 2019. u 11:18

Породици Јелић са струјом стиже и кућа
Kraj mukama porodice Jelić sa Peštera. EPS im dovodi svetlo, a poklanja i novi dom

STRUJA napokon stiže osmočlanoj porodici Jelić sa Peštera, na samoj granici Srbije i Crne Gore, a sa njom i kuća. Svetlani i Darku i njihovoj deci "Elektroprivreda Srbije" ne samo da će im obezbediti da zasija sijalica, već će im pokloniti i novi - dom.

Lepo vreme ide ovih dana naruku majstorima koji u zaseoku Janturine na Pešetru, dovode struju Jelićima, a radovima na terenu rukovodi Veliša Pejčinović, direktor sjeničke "Elektrodistribucije". Mada je većina bandera i električnih snopova već postavljena, nakon čega će uslediti i puštanje napona, poučeni ranijim lošim iskustvom, u porodici Jelić još se ne raduju.

- Gledamo kako radovi napreduju, srećni smo što se radi i jedva čekamo struju, ali dok sijalica ne zasija u našem domu ne smemo da se radujemo, mnogo puta do sada svetlo nam je obećavano, a mi smo ostajali u mraku. Ranije su bila samo obećanja, a sad se radi. Verujemo da ćemo svetlo dobiti pre nego što na svet dođe i naše sedmo dete, koje nam stiže početkom januara iduće godine - ističe Svetlana Jelić.

Prema nezvaničnim informacijama, sijalice bi u Janturinama mogle da zasijaju tokom ove nedelje, ali će, najverovatnije, sačekati da stigne i montažna kuća koju će porodici Jelić pokloniti EPS. Kuća je već naručena u Ivanjici, u toku je kopanje temelja, a useljenje se očekuje pre zime. Nova kuća biće bliža seoskom putu, a stara brvnara u kojoj Jelići sada žive ubuduće će biti katun (bačija) i ekonomski deo domaćinstva.

Pročitajte još: Akcija "Novosti": Jelićima će u domu zasijati prva sijalica i zaplakati sedmo dete

- Hvala mnogo čelnicima EPS-a što su nas nedavno obišli i što konačno rešavaju sve naše muke. Biće još prilike da im se i lično zahvalimo. Struji se najviše raduju naša deca: Mićo, Miloš, Marko, Marjan, Marija i Marijana, koji su rođeni u mraku i koji svoje domaće zadatke još pišu uz svetlo sveće i petrolejke. Sa strujom i novom kućom, uz još jednog novog člana domaćinstva, lakše ćemo se boriti sa bespućem, sibirskim mrazevima i nestašicom vode - ističe Darko Jelić. - Žao mi je što svetlo nije dočekao moj otac Tomislav koji je preminuo prošle godine, jer se celog svog života borio da sijalica zasija i u njegovom domu na samoj granici Srbije i Crne Gore.

HIDO HUMANITARAC

VELIKI doprinos opstanku porodice Jelić na najsurovijem delu Peštera i konačnoj elektrifikaciji dao je poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović, svojevremeno dobitnik Zlatne plakete "Novosti" za humanost, koji je skoro dve decenije uz Jeliće.

Boreći se da i deca Jelića žive kao i svi drugi mališani u Srbiji, "Novosti" su o njihovim nevoljama objavile više od 50 tekstova.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije