Акција Новости: Јелићима ће у дому засијати прва сијалица и заплакати седмо дете

М. НИЋИФОРОВИЋ

12. 10. 2019. у 14:02

Акција Новости: Јелићима ће у дому засијати прва сијалица и заплакати седмо дете

Хидо Муратовић (десно) са породицом Јелић

Породица Јелић са Пештера коначно би ове јесени требало да добије електричну енергију. Надају се да ће ЕПС овог пута испунити обећање

ПОСЛЕ деценија патње у беспућу и мраку, ове јесени или најкасније почетком пролећа, породица Светлане и Дарка Јелића, из забитог засеока Јантурине на Пештеру, коначно ће добити струју. Светлу ће се највише обрадовати њихова деца: Мићо (16), Милош (14), Марко (11), Марјан (8) и трогодишње близнакиње Марија и Маријана, који још не знају шта је вече уз телевизор и цртане филмове или писање домаћих задатака без свећа или петролејке. Што је најлепше, очекују и принову, па сад у шали кажу да не знају да ли ће пре стићи седмо дете или - струја.

- Недавно нас је посетила висока делегација ЕПС и чврсто нам обећала да ћемо ускоро добити струју. И раније смо добијали разна обећања и увек остајали у мраку, а сада је, чини нам се, све много озбиљније. Незванично смо чули да је, после много објављених текстова о нашим невољама и разних апела да нам држава помогне, "са врха" наложена наша електрификација. Мада су и електрични стубови почели да пристижу, поучени ранијим лошим искуством, још не смемо да се радујемо - прича нам Светлана Јелић, стожер ове сиромашне породице и мајка шесторо деце, која је принуђена да све што њени малишани испрљају пере рукама и у хладној води коју њен супруг Дарко и најстарији син Мићо на коњима, у бурадима и канистерима, доносе са извора.

Надају се, кажу, да ће и њих коначно "огрејати сунце" и да ће сијалица засијати и у њиховом дому. Струју чекају две деценије, у мраку им је рођено шесторо деце. Јелићи су од Сјенице удаљени 30 километара, а кад нападају велики снегови њихове Јантурине су данима одсечене од света.

- Душа ме боли док гледам како Мићо, Милош, Марко и Марјан домаће задатке пишу уз светло петролејке, а Марија и Маријана у кревет одлазе већ са првим сумраком - додаје ова храбра горштакиња.

Иако живе у беспућу, Светлана и Дарко истичу да су деца њихово једино и највеће богатство, да наследника никада није много и да је на путу и њихово седмо дете.

- Нисам још ишла код лекара, не знам када ћу се тачно породити и да ли ће бити син или ћерка, нити нас то интересује. Важно нам је да дете буде здраво и да струја стигне пре него што оно дође на свет. Доста нам је живота у муци и мраку - додаје Светлана и захваљује се читаоцима "Новости" и другим добрим људима који су годинама помагали њеној породици да преживи у мраку и пештерском беспућу.

ЈОШ НЕМА ЗВАНИЧНЕ ПОТВРДЕ

Хуманитарац Хидо Муратовић, својевремено добитник Златне плакете "Новости" за племенитост, годинама посећује Јелиће и бори се за њихово "осветљавање". Разочаран је што је ова породица још у мраку и уверен да ће мукама Светлане, Дарка и њихове деце ускоро доћи крај.

- Нико из ЕПС и Електродистрибуције у Сјеници још ништа званично не саопштава, али по активностима на терену чини се да ће Јелићи коначно добити струју. Биће то и мој велики успех и радост - каже Муратовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације