NIŠLIJE će potpuno besplatno dobiti specijalne gradske kartice za vožnju prstenom oko Niša, bez plaćanja putarine. Kako je najavio gradonačelnik Darko Bulatović, jedini uslov je da imaju prebivalište na teritoriji grada Niša.

Protokol sa JP "Putevi Srbije" o ovom pitanju je već potpisan, a procedura nalaže da na narednoj sednici saglasnost na ovaj dokument daju i odbornici Skupštine grada Niša.

- Razgovori sa "Putevima Srbije" o tome vođeni su u prethodnih nekoliko meseci, kako bi se zaštitili interesi građana Niša - rekao je gradonačelnik Bulatović. - Nakon dobijanja "gradske karte" Nišlije će moći bez naknade neograničeno da izlaze i ulaze na jednoj od četiri naplatne rampe koje će u narednih nekoliko nedelja početi da funkcionišu.

To su rampe na Malčanskoj i Matejevačkoj petlji, kao i na izlazima na auto-put kod Komrena (Niš - Sever) i KP Doma (Niš - Jug). Kada ove naplatne rampe budu završene i kada u sabraćaj bude pušten istočni krak Koridora 10 ka Dimitrovgradu, biće uklonjena naplatna rampa kod "Naisa".

Pročitajte još - Počeli da montiraju kamere na auto-putu Beograd - Niš (VIDEO)

- Naplatna rampa kod "Naisa" sada ima 11 propusnih kanala, ali je i pored toga bilo gužvi i kolona na toj rampi - rekao je Bulatović. - Nove četiri naplatne rampe imaće ukupno 16 propusnih kanala, što će omogućiti bržu komunikaciju.

Već narednih dana na sajtu grada i preduzeća "Putevi Srbije" biće postaveni svi detalji oko izdavanja "gradske karte" koja omogućava besplatnu vožnju.

- Zahteve za dobijanje karte vozači će dostavljati gradu, a dobijaće je na kućnu adresu - naglasio je Bulatović. - Oni koji imaju više vozila, dobijaće toliko karata koliko imaju vozila. Potrebno je da građani "Putevima Srbije" dostave fotokopiju lične karte, jednu fotografiju i fotokopiju saobraćajne dozvole, i na kućnu adresu će im u najkraćem mogućem roku stići specijalna "gradska karta" za korišćenje auto-puta bez naknade.

Pročitajte još - I poklon gradi auto-put mira

Za unapređenje putne infrastrukture na području Niša ove godine je, inače, prema rečima gradonačelnika, izdvojeno 950 miliona dinara.SAMO KOMPLIKUJU

BIVŠI narodni poslanik iz Niša Miloš Bošković, međutim, ima jednostavnije rešenje.

- Kakve kartice, kakvi bakrači - kaže Bošković. - Opet nepotrebna komplikacija. To je i diskriminacija, jer će putarina biti besplatna samo za Nišlije. Potreban je dokaz da si iz Niša, pa ako neko ima prebivalište u Pirotu, a živi u Nišu, onda nema pravo na tu uslugu. Na izlasku sa auto-puta kada se ulazi u grad, sistem bi trebalo da proveri gde si pre toga ušao na auto-put. Ako si ušao na nekoj od naplatnih rampi oko Niša, nema naplate. To je to. Neće ovo proći bez "ali ovo mora da bude overeno kod notara ako je kopija", ili "trenutno nemamo novih kartica, kad će ih biti, ne znamo"...