Počeli da montiraju kamere na auto-putu Beograd - Niš (VIDEO)

Z. Radović

sreda, 09. 10. 2019. u 16:00

Почели да монтирају камере на ауто-путу Београд - Ниш (ВИДЕО)

Foto: Ž. Knežević

"Putevi Srbije" na deonici Beograd - Niš postavljaju video-nadzor koji će se koristiti od 15. oktobra. Snimanje bi trebalo da spreči vozače koji beže

TOKOM prošle godine čak 6.154 vozača nisu platila putarinu na koridorima. Šteta zbog izbegavanja "drumarine" i uništavanja zaštitne ograde je procenjena na oko 500.000 evra! Javno preduzeće "Putevi Srbije" u sredu je počelo sa postavljanjem 56 kamera duž auto-puta Beograd - Niš, koje bi od 15. oktobra, osim snimanja brzine kretanja automobila, trebalo da "skeniraju" i bahate šofere koji na razne načine pokušavaju da saobraćajnice prvog reda koriste besplatno.

Pročitajte još: Pogledajte kako iz vazduha izgleda buduća obilaznica oko Beograda (VIDEO / FOTO)

Najčešći modeli za beg koje koriste je nepropisna vožnja iza automobila koji je uredno platio putarinu i beg kroz "divlje izlaze" razgrađivanjem zaštitne elastične ograde. Vozači teretnih vozila zamenom magnetnih kartica sa kolegama skraćuju pređene relacije i na taj način manje plaćaju putarinu. Jedan od modela prevare je i zaobilaženje naplatnih stanica vožnjom u suprotnom smeru ili polukružnim okretanjem na auto-putu u otvorenom sistemu naplate putarine.

Pročitajte još: Za "Ipsilon" 330 miliona

- Nesavesni vozači, osim što pričinjavaju materijalnu štetu, ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju na auto-putu - ističu u "Putevima Srbije". - Jedan od ciljeva koji želimo da postignemo postavljanjem video-nadzora na deonici auto-puta od Beograda do Niša je registrovanje svih vozila koja se uključe u sistem naplate putarine, a ne pojave se na izlaznoj naplatnoj stanici. Kamere će beležiti ovakve situacije i podaci će se slivati u centralizovani sistem, odakle će se dalje njima upravljati u skladu sa procedurama.

Među onima koji beže je najviše vozača putničkih vozila. Zloupotrebom zamene kartice i begom na divljim izlazima najviše se služe vozači teretnjaka i šlep službi, samim tim što je putarina za njih skuplja, pa je i "ušteda" veća.

U okviru Sektora za naplatu putarine, formirano je Odeljenje za nadzor čiji je zadatak da spreči sve vidove zloupotreba, zaposlenih i učesnika u saobraćaju. Služba terenske kontrole u svom sastavu ima mobilnu ekipu, koja u pojasu naplate putarine registruje zloupotrebe. Nakon utvrđivanja prekršaja, Odeljenje za nadzor naplate putarine podnosi MUP Srbije prijave sa relevantnim dokazima, po kojima nadležni organi kasnije postupaju.

Zloupotrebe registruju i inkasanti na samoj naplatnoj stanici, kada vozači pobegnu, najčešće nepropisnom vožnjom iza vozila koje je uredno platilo putarinu.


Foto: Ž. Knežević

"BESPLATNO"

PROŠLE godine je auto-puteve besplatno koristilo 6.154, dok je od januara do avgusta ove godine, zabeleženo 4.344 "odbeglih" sa naplatnih stanica. U prvih osam meseci ove godine gotovo je dupliran broj zloupotreba zamenom magnetnih kartica. Lane je ova nepravilnost utvrđena kod 72 učesnika u saobraćaju i to 272 puta, a za prvih osam meseci ove godine otkrivena su 93 šofera koji su kartice zloupotrebili čak 527 puta. Kroz divlje izlaze je lane "odbeglo" 18 učesnika u saobraćaju, dok su vožnjom u suprotnom smeru plaćanje putarine izbegle dve osobe. U prvih osam meseci ove godine, kroz divlje izlaze izašlo je 40 vozila.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Boki

09.10.2019. 16:05

Sredite auto puteve da ljudi ne ginu,a radare postavite tamo gde je potrebno,kao u Evropi.A ne da ovako samo pokazujete da su kazne bitne.

Анти Антифа

09.10.2019. 18:38

У Аустрији и Мађарској вињета за 10 дана корипћења свих аутопутева је 10 евра. Да једном прођеш од Београда до Новог Сада и назад (око 80 км тј. 160 км) треба ти 8 евра.

Horhe

10.10.2019. 19:26

@Анти Антифа - U Kataloniji za putnicka vozila 100 km autoputa 21€, pa ko voli nek izvoli.

5C

09.10.2019. 18:39

Vidite,te kamere mora neko da odrzava,obradjuje podatke,proda itd.Neko je dao pare nekom funkcioneru i on je postavio kamere-neke strane kompanije koja ce da dobije dobar dio od kazni koje naplati drzava Srbija.

Miki

09.10.2019. 22:34

Udjite malo na internet i ukucajte naziv ove firme sa kamiona "TM inzenjering" Videcete da je ona vec godinama "jedini" ponudjac za sve poslove "Puteva Srbije" Ne treba biti mnogo pametan,da se vidi da je po sredi zesca mutljavina

Maksa

11.10.2019. 18:21

Slovenija 30 dana 30 e, pa se niko ne buni.Prodjite kroz Austriju, hiljade kamera ne znate koja sta snima a ogranicenjasvakih par km.ali dokazano da se covek buni pa i da ne zna zasto.