Niš ekspres skup samo bez konkurencije

E. V. N.

15. 10. 2019. u 06:45

Ниш експрес скуп само без конкуренције

"Niš ekspres"

Neke opštine se okreću javno-privatnom partnerstvu, a neke - Republici

IAKO "Niš ekspres" poskupljenje cene prevoza u najnerazvijenijim opštinama pokušava da opravda nedovoljnim brojem putnika - uz tvrdnju da nijedna od lokalnih samouprava sa teritorije Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga nije uredila ovu delatnost, niti je opredelila sredstva za subvencionisanje prevoza - njegovi čelnici se ne izjašnjavaju o tvrdnjama da, zapravo, zloupotrebljavaju monopolistički položaj. Jer, činjenica je da su njihove cene tamo gde imaju konkurenciju prihvatljivije.

Najugroženije su opštine u Nišavskom i Topličkom okrugu, pa žitelji Gadžinog Hana - upravo zato što nema drugog prevoznika - mesečnu kartu do 15 kilometara udaljenog Niša plaćaju 7.800 dinara. Istovremeno, od grada na Nišavi se do Leskovca koji je triput dalje, oko 45 kilometara, istim prevoznikom može putovati za 10.130. Ali, na istoj relaciji mesečna karta "Jugotransa" košta samo 7.700 dinara. Slično je i na liniji ka 70 kilometara udaljenom Pirotu, do kojeg voze tri firme. Mesečna karta u "Niš ekspresu" iznosi" 8.800, a đaci kod "Autokodeksa", na primer, plaćaju samo 6.600 dinara.

Pročitajte još - Pritužbe na „Niš-ekspres“: Voze putnike kao krompire

- Nadležni u Okrugu i Republici su mi preporučili da po modelu javno-privatnog partnerstva uvedem još jednog prevoznika i stvorim konkurenciju - kaže predsednik Opštine u Gadžinom Hanu Marija Cvetković, što je put kojim je već krenula lokalna samouprava u Prokuplju, iz kojeg član Gradskog veća zadužen za informisanje Dragana Mitrović poručuje da su utvrdili predlog koncesionog akta i on će se uskoro naći pred odbornicima Skupštine grada u srcu Toplice.

Marija Cvetković


Zamenik prvog čoveka lokalne samouprave u Kuršumliji Nebojša Jović tvrdi da su im iz "Niš ekspresa" za održavanje linije do Merdara tražili 250.000 dinara.

- Kasnije su taj iznos povećali na deset miliona, što mi nemamo, niti možemo da pravdamo, a nismo u prilici ni da se mešamo u rad "Niš ekspresa" koji je sada privatna firma - tvrdi Jović, i navodi da sada taksisti koriste nevolju ovdašnjih ljudi, pa i oni nerealno podižu cene.

PIROT I LESKOVAC

LOKALNE samouprave u Pirotu i Leskovcu subvencionišu gradski prevoz za učenike kojima je škola bar četiri kilometra udaljena od mesta stanovanja. Pritom, osnovci ne plaćaju ništa, a za srednjoškolce važe prepolovljene cene.

Šta, međutim, da rade ljudi iz Gadžinog Hana, u kojem ne postoji srednja škola?

BLACE

ZBOG toga što je "Niš ekspres" redukovao polaske prema Kuršumliji u kojoj se nalazi njima nadležna sudska jedinica, te Prokuplju gde im je teritorijalno pripadajuća Poreska uprava, zaposleni, ali i stranke u raznim postupcima imaju nemale probleme, pa prvi čovek Blaca Milan Ćurčić najavljuje da će zatražiti pomoć Republike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pera Detlić

15.10.2019. 07:29

sada će i oni dobiti konkurenciju pa će sledeće štrajkati kao beogradski taxisti