Osnovci stazom petruških monaha

Zorana RAŠIĆ

06. 10. 2019. u 06:46

Основци стазом петрушких монаха

USPOMENA Zajednička fotografija grupe osnovaca na Maloj Svetoj Gori Foto Z. Rašić

Čuvari tradicije, članovi društva "Petrus", već osmu sezonu organizuju ture pešačenja

MALU Svetu Goru u kanjonu reke Crnice, kod Zabrege, nedaleko od Paraćina, odnosno kompleks ostataka većeg broja srednjovekovnih manastira u jedinstvenom spoju s netaknutom prirodom, dosad su pohodili planinari, fotografi, studenti, mnogobrojna kulturno-umetnička društva... Čuvar ovih svetinja, zabreško Društvo "Petrus", minulog vikenda ubeležilo je 89. posetu. Možda i najdražu, jer su kanjon pohodili do sada najmlađi posetioci - učenici četvrtog razreda paraćinske OŠ "Radoje Domanović", sa svojim učiteljima i planinarima ovdašnjeg kluba "Javorak".

- OD 2012. godine, od kada organizujemo ove pohode pod imenom "Stazom petruških monaha", tom oazom zdravlja, stvaralaštva i inspiracije šetali su planinari iz svih krajeva Srbije. Ali i drugi radoznalci, željni da dožive taj osećaj lepote i neprevaziđenog mira. Kanjon je propešačilo tačno 89 organizovanih grupa. Poslednja je bila pre nekoliko dana, kada su kraću rutu od deset kilometara prevalili učenici četvrtog razreda osnovne škole. Oni su krenuli iz centra sela, obišli usput manastir Namasiju i nastavili uzvodno do izvorišta Crnice u Sisevcu. U ovoj godini imali smo najviše gostiju, a dok skroz ne zahladni, biće još nekoliko grupa. Od osamnaest organizovanih grupa, čak osam nisu bili planinari - svodi pozamašni skor poseta Vladan Vučković iz "Petrusa".


PROČITAJTE I: NEVEROVATAN EKSPERIMENT GIMNAZIJALACA: U vasionu poslali balon sa kosom da bi ukazali na štetnost radijacije
PRE mnogo vekova, kada su Srbijom vladali Nemanjići, nicali su manastiri, a mnogi monasi pred najezdom Turaka sklanjali su se na skrovita i bezbednija mesta, gde priroda nije škrtarila na lepoti. I dok su dolinom Morave prolazili karavani, klisura njene pritoke Crnice pružala je zaštitu monasima petruške oblasti.

U toj lepoti, priča Vladan, kasnije je nastalo selo Zabrega. Danas Društvo "Petrus" čuva nasleđe i ostatke tih srpskih svetinja i širi kolektivna znanja, organizujući pešačke ture. Vučković napominje da su svi manastiri iz perioda srednjeg veka, a neki od njih potiču iz 4. veka, što je veoma značajno za proučavanje istorije ovog kraja.TRAG U KAMENU

Od većine manastira u kanjonu Crnice ostale su samo ruševine - trag u kamenu. A te ruševine najvrednije su zabreško blago i ogromni turistički i duhovni potencijal. Bez obzira na to, proteći će još mnogo vode rekom dok se ne obave sva arheološka istraživanja. Važno je da je krenulo i da je posetilaca sve više - naglašava Vučković, čemu sigurno ogroman doprinos daje Društvo za negovanje tradicije "Petrus".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije