ŠIDSKI Centar za socijalni rad (na slici) izdao je nalog da socijalni radnici obave razgovor sa svom decom koja su smeštena u hraniteljske porodice na teritoriji ove opštine. Ova odluka je doneta kako bi mogli odmah da reaguju u slučaju da postoji neki problem između štićenika i hranitelja.

PROČITAJTE JOŠ - ISPOVEST ŠTIĆENICE KOJA JE PROŠLA KROZ PAKAO: Silovali me brat i snaja

Prema rečima Dejana Logarušića, direktora CSR, povod je nemili događaj koji je potresao Šid, kada je hranitelj Mirko M. (60) prijavljen za seksualno uznemiravanje sada osamnaestogodišnje štićenice. Po njenoj priči, zlostavljanje se događalo unazad šest godina. Socijalni radnici obaviće razgovore u 22 porodice, koliko ima dece u hraniteljskim porodicama na području cele opštine.

PROČITAJTE JOŠ - PIPKANjA "PRIMERNOG" HRANITELjA: Optužen da je godinama seksualno uznemiravao štićenicu, svi u šoku

- U te kuće ići će po dva radnika. Jedan će obaviti razgovor sa štićenikom, a drugi sa hraniteljom i to u odvojenim prostorijama. Na ovaj način želimo da se uverimo da li osoba ispunjava sve ono na šta se obavezala kao hranitelj i da li dete to potvrđuje - kaže direktor Logarušić.

Zašto je štićenica, sada osamnaestogodišnjakinja, čekala toliko godina da iznese sve neprijatnosti koje je doživljavala od svog hranitelja, odnosno “tate” otkako ga je zvala, još nije u potpunosti razjašnjeno. Pojedinci, koji su bliski Mirkovoj porodici, smatraju da je to delom bilo i zbog verskog uticaja.

- On je duhovnik, propovednik u baptističkoj crkvi, i tu veoma cenjen, kao i kod građana u Šidu. Mislim da je to jedan od glavnih razloga, odnosno strah da mu se ona odupre ili suprotstavi - ocenjuje jedan Šiđanin blizak ovoj porodici, koji ni sam nije mogao ovo da nasluti.

Dejan Logarušić, direktor CSR u Šidu Foto S. Mihajlović, "Sremske novine"

Učenica treće godine Srednje tehničke škole u ovom mestu, od srede se ponovo vratila u đačke klupe kod svojih vršnjaka. Ona je radnicima Centra ispričala da je Mirko prvo pipkao po kosi, a kasnije i po grudima i intimnim delovima tela, tražeći da to i ona njemu radi.

- S njom psiholozi stalno obavljaju razgovore i njeno zdravstveno stanje, posle svega pretrpljenog, ide nabolje. Dobro se uklopila kod novih hranitelja, i mnogo joj znači podrška njenih prijatelja, naše ustanove, ljudi koji je okružuju - kaže Logarušić.

GODINU DANA KUĆNOG ZATVORA

KAKO naš list saznaje, osumnjičeni Mirko je na saslušanju u Osnovnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici potpisao sporazum o priznanju krivice. Njemu je tužilac odredio godinu dana kućnog zatvora. Kako za naš list kaže jedan od pravnika iz Osnovnog suda, to ne znači da će se ova kazna tokom procesa zadržati.