Vrbas: Zdrava voda u pet sela

Z. RAJIĆ

11. 09. 2019. u 14:22

Врбас: Здрава вода у пет села

Pitka voda za sva naselja u Opštini Vrbas / Foto JKP Komunalac

Nemačka razvojna banka odobrila 4,1 milion evra za vodosnabdevanje u vrbaskoj opštini. Naselja u kojima je voda zabranjena za piće biće povezana na gradski vodozahvat

NEMAČKA razvojna banka KfW iz Franfurta odobrila je 4,1 milion evra za unapređenje vodosnabdevanja u opštini Vrbas. Od 42 kontrolisana javna vodovoda u Vojvodini, čije je uzorke ispitivao Institut za javno zdravlje "Dr Milan Batut", ispravnu vodu ima samo devet, a među njima je i Vrbas, ali samo kao grad. U ostalih pet naselja u opštini domaćinstva su upućena na eko-česme, jer je voda iz vodovoda zabranjena za piće. Kredit nemačke banke trebalo bi da omogući da i Kucura, Savino Selo, Ravno Selo, Zmajevo i Bačko Dobro Polje dobiju pitku vodu na kućnim slavinama, povezivanjem seoskih vodovoda sa gradskim vodozahvatom. Siniša Adamović, direktor JKP "Komunalac", koje je proizvođač i distributer pijaće vode u vrbaskoj opštini, najavio je da će za dva meseca početi izgradnja transportnog cevovoda od vodozahvata u Vrbasu do Kucure i Savinog Sela.

- Od dobijenog kredita nemačke banke, 30 odsto je dodeljeno bespovratno, a 70 odsto ili 2,8 miliona evra biće vraćeno posle grejs perioda od pet godina, sa godišnjom kamatom od oko jedan odsto. Projektom sa KfW predviđeno je da na gradski vodozahvat budu povezani samo Savino Selo i Kucura, ali je na osnovu toga Opština Vrbas zatražila dodatna bespovratna sredstva od Kancelarije za javna ulaganja Srbije kako bi i ostala tri sela bila prikačena na gradsko izvorište - izneo je Adamović.

Poslovna jedinica "Vodovod i kanalizacija" u okviru JKP "Komunalac" postala je poznata u Srbiji i regionu po elektronskom i automatskom upravljanju vodovodom i daljinskom očitavanju potrošnje vode po "Lora" sistemu, primenjenom u saradnji sa turskom kompanijom "Bajlan", jednim od najvećih proizvođača vodomera u svetu.

- Uspesi PJ "Vodovod i kanalizacija" podstakli su KfW banku da se uključi u poboljšanje vodosnabdevanja u opštini Vrbas i tako što je finansirala zamenu starih vodomera i postavljanje novih, sa modulima za daljinsko očitavanje, u Savinom Selu i Kucuri. Verovatno će to isto podržati i u Ravnom Selu, Zmajevu i Bačkom Dobrom Polju - kaže Adamović.

PROČITAJTE I:Vučević: Ulaganje u obrazovanje garantuje razvoj

Da bi se obezbedila zdrava pijaća voda za svih pet sela u opštini, neophodno je da se poveća kapacitet vodozahvata u Vrbasu. Direktor Adamović naglašava da će radi toga morati da se izgradi pet bunarskih polja i napravi novi rezervoar. U toku je priprema projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole, a radovi bi, kako je najavio, trebalo da počnu u prvom kvartalu naredne godine.

Daljinsko upravljanje vodovodom iz jednog centra


ZAŠTITA KANALA

OD novca zatraženog od Kancelarije za javna ulaganja planirano je da se izgradi i kanalizacioni vod od Vrbasa preko Kucure do Savinog Sela. Adamović ističe da će taj vod doprineti da lakše proradi Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, čija je izgradnja pri kraju, a u koju je EU uložila više od 20 miliona evra kako bi od zagađenja zaštitila Veliki bački kanal (VBK). Potrebno je što više otpadnih voda iz kanalizacije da bi CPPOV mogao da radi i bude ekonomski isplativ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije