Uspešna prevencija raka dojke

I. MITIĆ

26. 07. 2019. u 15:39

Успешна превенција рака дојке

Pregledano 640 pacijentkinja

Pokretni mamograf u Vlasotincu ostaje duže nego što je planirano. Obaveznim skriningom biće obuhvaćeno više od 2.300 pacijentkinja

ŽENE sa područja opštine Vlasotince u gotovo stopostotnom procentu koriste mogućnost da obave preventivni pregled dojki, a pokretni mamograf koji je u ovo mesto stigao iz niškog Kliničkog centra ostaće ispred ovdašnjeg Doma zdravlja duže nego što je to planirano. Mamografski pregled dnevno bude obavljen kod četrdeset žena i ukoliko se takva dinamika nastavi, očekuje se da do početka septembra skriningom raka dojke bude obuhvaćeno više od 2.300 pacijentkinja.

Na preventivni pregled dojki pozivaju se žene starosti između 49 i 69 godina života, a izuzetno je retko da neka od pacijentkinja odustane od zakazanog pregleda odnosno od prilike da iskoristi dostupnost ovog aparata kojim vlasotinački Dom zdravlja još ne raspolaže.

PROČITAJTE JOŠ - Žene su prepoznale značaj mamografije

- Pored pacijentkinja koje podležu obaveznom skriningu raka dojke na pregled dolaze i žene na osnovu indikacija i uputa od izabranog lekara i ginekologa. Do sada je pregledano 640 žena. Već imamo zakazane preglede do kraja narednog meseca, a počelo je i zakazivanje za prve dane septembra - istakla je dr Violeta Pavlović, ginekolog vlasotinačkog Doma zdravlja. - Ovo je drugi skrining raka dojke koji radimo uz pomoć pokretnog mamografa, a 2014. godine je ovaj pregled obavilo takođe oko 2.300 žena.

Mamografske snimke čitaju specijalisti Kliničkog centra u Nišu, a prve pacijentkinje su već dobile povratne informacije i one se sa tim izveštajima javljaju svojim izabranim lekarima odnosno ginekolozima.


PODRŠKA OPŠTINE

I Vlasotince, poput Leskovca, ima problem sa manjkom lekara i medicinskih sestara jer kadrovski plan nadležnog ministarstva ne uzima u obzir razuđenost lokalnih samouprava.

- Da bi održala postojeći nivo zdravstvene zaštite, Opština finansira zarade 14 lekara i isto toliko sestara odnosno tehničkog osoblja. Ove godine smo za potrebe zdravstva izdvojili 33 miliona dinara, a Dom zdravlja, nakon što smo isplatili i zaostale zarade medicinskim radnicima, posluje bez dugova - ističe Zoran Todorović, predsednik Opštine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije