ZBOG nepravilnosti u formiranju odeljenja, tri škole u Novom Sadu ostale su bez direktora, a nepravilnosti, uočene u još nekoliko škola, ispituju se.

Prema potvrdi Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, smenjena je direktorka OŠ "Miroslav Antić" iz Futoga, a direktori OŠ "Jovan Popović" i OŠ "Miloš Crnjanski" nisu dobili saglasnost da budu izabrani na to čelno mesto.

PROČITAJTE JOŠ - "Leti" 10 direktora škola

Ove škole su formirale odeljenja sa manje đaka nego što propisuju zakon i pravilnik resornog ministarstva. Pojedine škole u Novom Sadu imale su nekoliko odeljenja sa jedva dvadesetak učenika, mada, kako je utvrđeno, nije postojala potreba za tolikim brojem odeljenja.

PROČITAJTE JOŠ - Ministar traži smenu 28 direktora škola

Neki direktori su, naime, prekršili pravilo da u jednom odeljenju može da bude do 30 đaka, a u izuzetnim slučajevima do 33. Minimalni broj učenika propisuje ministar i najčešće je reč o 15 đaka. U tom slučaju, svako formirano odeljenje sa više ili manje učenika mora da dobije saglasnost školske uprave, odnosno Ministarstva prosvete.

- Ne bih da pravdam sve direktore, ali moram da kažem da tu ima i objektivnih stvari, jer deca se upišu u septembru a odustanu u oktobru, i dogodi se da već u novembru imate manji broj učenika od prijavljenog, pa i predviđenog broja - kaže, za "Novosti", Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

JEDNO KAO DVOJE JOVIĆ podseća da se svako inkluzivno dete računa duplo, jer je reč o đacima s posebnim potrebama, koji zahtevaju individualizovan rad. Međutim, navodi on, iz uputstva Ministarstva proizilazi da se takva deca ne računaju kao dvoje nego kao jedno dete. - O tome bi trebalo porazgovarati i postići jasan stav - smatra Jović.

Međutim, dodaje naš sagovornik, neki direktori su to svesno kršili, pa su, umesto da od 90 đaka, recimo, u petom razredu, formiraju tri odeljenja, oformili četiri.

Jović navodi da su pojedine novosadske škole imale nekoliko odeljenja sa dvadesetak učenika, a nije postojala potreba za tolikim brojem odeljenja u odnosu na broj đaka. Prema našim nezvaničnim informacijama, u Novom Sadu se osam škola nalazi na spisku resornog ministarstva zbog kršenja propisa.

Podsetimo, ministar Mladen Šarčević je početkom ove godine najavio da će 10 direktora škola u Srbiji biti smenjeno jer je, kako je naveo, otkriveno da su izmišljali učenike kako bi mogli da prikažu veći broj đaka i da bi izbegli pojavu tehnoloških viškova među kadrovima.