VELIKI BAČKI KANAL: Brišu crnu tačku

Z. RAJIĆ

subota, 29. 06. 2019. u 12:47

ВЕЛИКИ БАЧКИ КАНАЛ: Бришу црну тачку

VBK u Malom Staparu Foto G. Vlahović

Poslanici pokrajine i rukovodioci "Voda Vojvodine" na VBK. Očišćenih 36 km kanala kontrast zagađenoj deonici

KAKO bi trebalo da izgleda deonica Velikog bačkog kanala u Vrbasu, koja je crna ekološka tačka Srbije i Evrope, pokazali su ovih dana poslanici Zelene parlamentarne grupe APV i JVP "Vode Vojvodine", obilaskom VBK od Kule do Sombora. Na tom potezu, u dužini od 36 kilometara, "Vode Vojvodine" su u prethodnih nekoliko godina potpuno očistile kanal od mulja i trske, za šta su izdvojile više od 250 miliona dinara. Formirane su inspekcione staze bliže vodi, što je omogućilo lakši prilaz kanalu.

PROČITAJTE JOŠ - Kraj agonije Bačkog kanala

- Želimo da se uvidi razlika posle revitalizacije VBK - rekao je Stevan Ilinčić, pomoćnik direktora JVP "Vode Vojvodine", zadužen za Hidrosistem Dunav - Tisa - Dunav.

PROČITAJTE JOŠ - Evropa će ukloniti 400.000 kubika mulja iz Velikog bačkog kanala

Skupština APV je pre dve godine donela odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenta VBK od ušća u kanal Bečej - Bogojevo do hidročvora Vrbas.

- To je stvorilo planski osnov za čišćenje VBK, određivanjem deponija za odlaganje mulja i tehnologije za njegovo prečišćavanje, kao i načina korišćenja vodnog zemljišta po završetku remedijacije - istakla je predsednica Predsedništva Zelene parlamentarne grupe Branislava Jeftić.

U Vladi Srbije 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, potpisan je Memorandum o razumevanju za realizaciju projekta remedijacije VBK u Vrbasu. Reč je o deonici od šest kilometara, na kojoj iz VBK treba izvući 400.000 kubnih metara otrovnog taloga.

Veliki bački kanal se pruža dužinom od 118 kilometara od Bezdana na Dunavu do Bečeja na Tisi, a najzagađeniji je nizvodno od Hidročvora Vrbas. Zagađenje je u najvećoj meri posledica ispuštanja neprečišćenih industrijskih voda u Vrbasu, Kuli i Crvenki.

Kakve dobrobiti donosi čista kanalska voda, posada Zelene parlamentarne grupe i "Voda Vojvodine" posvedočila je tokom plovidbe od Malog Stapara, zaseoka kod Sivca, do izletišta "Tromeđa" u Somboru.

Pokazatelj kakav bi kanal trebalo da bude Foto Skupština APV

U VRHU PRIORITETA

ZELENA parlamentarna grupa konstituisana je početkom 2017. na dobrovoljnoj osnovi, a čini je više od 40 pokrajinskih poslanika posvećenih zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Oni su u vrh prioriteta stavili revitalizaciju VBK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije