Sneg uništio maline u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, štete ima i u Ivanjici

Beta

15. 05. 2019. u 11:41

Снег уништио малине у Моравичком и Златиборском округу, штете има и у Ивањици

Ilustracija / Foto D. Karadarević

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović kazao da je sneg napravio pokrivač od 10 do 15 santimetara i smrzao i polomio mlade izdanke
Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je sneg koji od juče pada u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu smrzao i polomio stabla malina i pitanje je da li će biti roda.

Pročitajte još:VEJAVICA IZ BIH STIGLA U SRBIJU: Padavine se premeštaju ka severu, na jugu slabljenje (FOTO+VIDEO)

On je ageciji Beta kazao da je sneg napravio pokrivač od 10 do 15 santimetara i smrzao i polomio mlade izdanke.

Dodao je da su proizvođači pokušali da stresu sneg ali da je tom prilikom lom stabljika još veći.

Pročitajte još:POPLAVE U SRBIJI: Izlila se Tamnava, u mestu Gradojević otežan saobraćaj

"Malinu su napale neke biljne bolesti i stručnjaci su na terenu pa je pre snega procena bila da će rod biti manji za 50 do 70 odsto, a posle snega pitanje je da li će išta ostati", rekao je Radović.

Istakao je da su poljoprivrednici "očajni i ne znaju kako će preživeti tu katastrofu".

SNEG OŠTETIO MALINjAKE U PLANINSKIM SELIMA U IVANjICI


Sneg, koji je iznenada pao u planinskim predelima opštine Ivanjica, napravio je veliku štetu u malinjacima, saopštila je danas opštinska uprava.

Zamenik predsednika Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović rekao je novinarima da su meštani iz ivanjičkih sela u podnožju planina Golija, Javor i Mučanj opštinskoj upravi prijavili štete na malinjacima od snega.

On je dodao da je obišao sela Bratljevo, Erčege, Rzinje, Osonica u kojima je prema prvim procenam šteta velika, da su malinjaci polomljeni od težine snega i da je pored malina sneg oštetio i zasade kupina.

Prema njegovim rečima, Opština Ivanjica će od Vlade Srbije zatražiti pomoć i ukoliko ona bude odobrena formiraće komisije za procenu štete od snega.

Sneg u planinskim predelima Ivanjice počeo je da pada sinoć i tokom noći formiran je snežni pokrivač.

Poljoprivrendi proizvođači rekli su novinarima da su malinjake osigurali od grada, ali da ih nisu osigurali od snega, jer nisu imali iskustvo da sneg padne polovinom maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

гола истина о голом животу

15.05.2019. 14:13

Србија више нема компаративне предности за гајење малине: нема радну снагу, мења се клима, појавиле се неке нове болести... Посао ће преузети нације са вишечланим породицама.

Draga

15.05.2019. 15:22

Šteta jeste, ali dešavalo se da sneg padne u ovo vreme. Oprez je neophodan.

Zvezda i to CRVENA

15.05.2019. 15:27

Jadan više ovaj narod koji živi od ovoga.. stalno ih nešto snađe.. ili loša cena ili padne grad ili uništi suša.. sad i sneg u maju..

Dačo

15.05.2019. 15:38

Клима се мења исто тако и садња пољопривредних и воћарски култура,

Vota

15.05.2019. 15:49

Ko je pre dvadesetak god.prevario te ljude da prestanu sa krompirom u Ivanjici i predju na maline a imali su najbolji krompir na svetu.Navodno manje rada veca zarada.Tako su neke navukli na Burbonske puzeve evo sad aronija i borovnica nikako da prorodi tamo gde radjaju najbolne tresnje na svetu u okolini Grocke.Uvek smo bili i ostali zamorcici.Umesto da Cacani budu poznati po najbolnem cipsu na svetu poznati kao malinari gubitasi.

Дејан Гачановић

15.05.2019. 16:37

maline se nekad gajile ispod 500 mnv, a iznad su se gajila goveda i ovce pa nije bilo potrebno otresati sneg sa malina