Hrast star nekoliko stotina godina izgoreo u selu Tovrljane kod Prokuplja nepažnjom meštana

Beta

08. 04. 2019. u 14:21

Храст стар неколико стотина година изгорео у селу Товрљане код Прокупља непажњом мештана

Foto Telegraf.rs

Hrast star nekoliko stotina godina izgoreo je u selu Tovrljane kod Prokuplja, jer je jedan stanovnik paleći suvo rastinje na obližnjoj njivi nepažnjom spalio i drvo ispod kojeg su meštani godinama slavili praznik Svete trojice

Hrast star nekoliko stotina godina izgoreo je u selu Tovrljane kod Prokuplja, jer je jedan stanovnik paleći suvo rastinje na obližnjoj njivi nepažnjom spalio i drvo ispod kojeg su meštani godinama slavili praznik Svete trojice.

Jedan od meštana tog sela, Srđan Drobnjaković, kazao je za agenciju Beta da je drvo izgorelo jer je vatra zahvatila koren, pa su višednevni napori da bude spašeno bili bezuspešni.

"Stanovnici Tovrljana su očajni jer hrast zapis ne samo da je bio svetinja i mesto gde su se meštani najradije okupljali već je svojom lepotom predstavljao i pravi ponos sela", rekao je Drobnjaković.

PROČITAJTE JOŠ - TRI DANA GORI SVETO DRVO KOD PROKUPLjA: O njemu kolaju i sablasni mitovi, narod uzalud pokušava da ugasi vatru

Prema njegovim rečima, u selo je trebalo da dođu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niša kako bi ga proglasili dobrom od nacionalne vrednosti, jer je "hrast zapis" bio najveći u tom delu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)