POMOĆ MANASTIRU SVETE PETKE: Štićenicama je i poseta poklon

Zoran RAJIĆ

04. 12. 2018. u 07:54

"Vozači velikog srca" iz Vrbasa odneli pomoć manastiru Svete Petke kod Paraćina. Pojedinim ženama monahinje jedina porodica

ПОМОЋ МАНАСТИРУ СВЕТЕ ПЕТКЕ: Штићеницама je и посета поклон

Foto Multiart

VOZAČI velikog srca u okviru Humanitarnog kulturnog društva "Multiart" iz Vrbasa proteklog vikenda uručili su pakete pomoći Domu za osobe ometene u razvoju pri manastiru Svete Petke Izvorske kod Paraćina. Akciji su se pridružila dobrotvorna udruženja "Zajedno do svetlosti" iz Svrljiga i "Sejači sreće" iz Varvarina. U manastirskom domu trajno je smešteno 90 štićenica sa najtežim oblicima intelektualnog i telesnog invaliditeta. Za njih je obezbeđeno ono što su monahinje, koje brinu o njima, označile da je u ovom trenutku najpotrebnije.

- S obzirom na početak božićnog posta, dostavili smo posne namirnice - med, makarone i integralne špagete, instant supe i krompir pire, palentu, kukuruzno brašno, pšenični griz, čajeve, džemove i sokove. Odneli smo i pelene za odrasle, sapune i šampone, i ono što su monahinje rekle da je jedino potrebno od garderobe, a to su pamučne majice - navodi Boris Bijelović iz "Multiarta".

On ističe da je akcija naišla na neverovatno dobar odziv, jer su se sa svih strana javljali pojedinci i preduzeća da pomognu. Bijelović naglašava da su monahinje primer kako se u skromnim uslovima sa puno ljubavi i požrtvovanja postižu i takvi učinci, za koje medicina nema objašnjenja.

- Mnoge odrasle žene su u dom došle kao devojčice. Neke od njih više od 30 godina leže u istom položaju, a nisu dobile dekubitus. To je zaista čudo - pod utiskom je Bijelović.

On kaže da štićenice malo ko od bližnjih obilazi, pa su se veoma obradovale dolasku dobrotvora iz Vrbasa, Svrljiga i Varvarina.

- Neke decenijama niko nije posetio i samo im ponekad stigne malo hrane i garderobe brzom poštom. Retko imaju priliku da nekom pevaju ili nešto odrecituju, da zagrle još nekog osim monahinja, koje su im jedina porodica - veli Bijelović.

U ekipi koja je donela pomoć bila su tri muškarca i pet žena, od kojih su dve radile u Crvenom krstu i imaju iskustva sa osobama s posebnim potrebama, što je doprinelo da se uspostavi izuzetno srdačan kontakt sa štićenicama.

- Grlile su nas, ljubile, pevale, smejale se, nisu htele da se rastave od nas. Zato ćemo ih ponovo, sa poklonima, posetiti na proleće - obećao je Bijelović.

"NOVOSTI"

"VOZAČE velikog srca" i monahinje manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina spojila je akcija našeg lista "Najplemenitiji podvig godine". Monahinjama je za 2017. pripala Zlatna, a vozačima Srebrna plaketa za podvig.

- Priznanje "Večernjih novosti" dalo nam je vetar u leđa, a manastir, kao poslednji bedem čovekoljublja, smernica je za delovanje "Vozačima velikog srca" - naglašava Bijelović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)