POMOĆ DOMU PRI MANASTIRU SVETE PETKE: Štićenice željne pažnje i ljubavi

Z. GLIGORIJEVIĆ

06. 11. 2018. u 14:02

Organizacija "28. jun" uručila pomoć štićenicama doma pri manastiru Svete Petke u Izvoru kod Paraćina. Aleksandra Trifunović: Dirnuti smo iskrenošću i toplinom njihovih zagrljaja

ПОМОЋ ДОМУ ПРИ МАНАСТИРУ СВЕТЕ ПЕТКЕ: Штићенице жељне пажње и љубави

NASMEJANI Predstavnici organizacije "28. jun" sa štićenicama doma

RAŠIRENIH ruku i otvorenog srca dočekale su nas štićenice manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina. Bili smo dirnuti njihovom ljubavlju, iskrenošću i toplinom zagrljaja. Molile su nas da ih ponovo posetimo, što ćemo sigurno uskoro uraditi. Bili smo zadivljeni time s kojom požrtvovanošću i posvećenošću monahinje brinu o čak 84 štićenice - prenosi svoje utiske Aleksandra Trifunović, predstavnica Međunarodne humanitarne organizacije "28. jun".

Ona dodaje da je poseta organizovana na predlog Divne Čanaćević, direktorke Fonda humanosti Kompanije "Novosti", kojoj su zahvalni što su spoznali problematiku doma pri manastiru Sveta Petka.

- Štićenice doma posetili smo i 2014. godine, a sada smo im uručili prvi deo planirane pomoći. Predivnoj mati Sevastijani uručili smo 30 anatomskih jastuka, profesionalni paročistač, sredstva za ličnu higijenu, igračke... Uručili smo im 51.500 dinara i 50 evra, koje je prikupio naš volonter Miloš Terzić sa svojim prijateljima, parohijanima Crkve Svetog Joakima i Ane iz Kaluđerice, kao i 10.000 dinara, koje je Miloš prikupio sa polaznicima džudo sekcije. Drugi deo akcije realizovaćemo, uz Božiju pomoć, početkom sledeće godine, kada očekujemo da iz Amerike pristigne kontejner s medicinskom pomoći - dodaje Aleksandra.
Naša sagovornica kaže da su članovi njihove humanitarne organizacije, koji su se prvi put susreli sa štićenicama, fascinirani pažnjom i ljubavlju s kojom monahinje brinu o njima.

- Ovo je bilo pravo produhovljenje. Daće Bog da se ponovo okupimo oko sličnog cilja. Sirotištu, koje je izgrađeno 1964. godine, potrebna je kontinuirana pomoć. Najviše im je potrebna pažnja, pa bi trebalo da ih poseti što više ljudi. Osim toga, potrebno je zameniti njihove krevete, postaviti žaluzine na prozore, renovirati kuhinju. Monahinje su krajnje skromne i ne traže ništa. Veruju da će se uz Božiju i pomoć Svete Petke sve srediti baš kao i do sada - kaže koordinator za dostave Toma Peić Tukulja.

PODRŠKA Pomoć koja je uručena domu

DOSTAVILI 184 TONE POMOĆI

MEĐUNARODNA humanitarna organizacija "28. jun" je zemljama bivše Jugoslavije dostavila više od 184 tone humanitarne, medicinske i druge pomoći, u vrednosti od oko 6,1 milion dolara. Osnovali su je Srbi u rasejanju 2011. godine u Kanadi, s ciljem da kroz kulturne, sportske i druge manifestacije očuvaju srpski nacionalni identitet, prikupe finansijska sredstva i poklone ih svojim sunarodnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije