HEROJ FRANCUSKE AVIJACIJE: Ranjeni Štefanik sa Srbima pešačio do Prištine

S. BABOVIĆ

06. 11. 2018. u 15:15

Jedan od osnivača Čehoslovačke pre 103 godine sleteo u Aleksandrovac. Posle pada aviona, za sedam dana ranjen stigao do Kosmeta

ХЕРОЈ ФРАНЦУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ: Рањени Штефаник са Србима пешачио до Приштине

Aleksandrovac iz doba Velikog rata, Foto S. Babović muzej, arhiva Štefanik trejl

POTPUKOVNIK francuske avijacije Slovak Milan Rastislav Štefanik (1880-1919) pilotirao je avionom iznad Srbije kao podrška srpskoj vojsci i narodu u povlačenju, kada je počela da ga tuče neprijateljska protivavionska artiljerija. Tačno 6.novembra 1915. godine avion je pogođen negde iznad Šumadije, a odvažni pilot, potonji general, diplomata, jedan od trojice osnivača Čehoslovačke i idejni tvorac moderne Slovačke prinudno sleće na teritoriju Aleksandrovca!

- Slovaci, za razliku od nas, imaju sačuvano istorijsko sećanje na Štefanikov kratak, ali dramatičan boravak u aleksandrovačkom kraju, koji je otpočeo 6. novembra, 1915. - otkriva za "Novosti" istoričar Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja Župe. - Sada smo i mi ovde rešeni da podrobnije istražimo put slovačkog junaka, koji je sa mehaničarem Mišelom Bordoom zapalio avion kako ne bio pao u neprijateljske ruke.

Tačno mesto pada nije još poznato. Nakon što mu je narod Župe pomogao u hrani i vodi, krenuli su na neverovatan marš dug 120 kilometara!

- Znamo da je za sedam dana linijom Aleksandrovac, Brus, Jankova klisura, Blace, Kuršumlija došao do Prištine, ali je neposredno pre nego je sustigao našu vojsku i civile u zbegu, ranjen u oružanom sukobu sa neprijateljima, i hitno prebačen u Kosovsku Mitrovicu, pa odatle u Prizren, gde je među opterećenim medicinskim osobljem, skromnom opremom za lečenje, imao minimalne šanse da preživi - predočava nam Brborić, koji se priprema za objavljivanje studije o Župi i Župljanima u Velikom ratu.I upravo je sa srpske teritorije krenula, zvanično priznata, prva medicinska evakuacija avionom u istoriji! NJu je izveo slavni francuski avijatičar, kapetan Lui Polan (1883-1963), koji je izveo let za udžbenike: sa ranjenim Štefanikom, preleteo je kanjonom Belog Drima koji je širok svega 200 metara, i po gustoj magli, za tri i po sata prevalio 200 kilometara! Uspeo je da sleti blizu Valone, odakle se uz pomoć saveznika prebacuju u Rim!

Milan Rastislav Štefanik (1880-1919)

- Jedna od najpoznatijih ultramaratona u Slovačkoj nosi naziv "Štefanik trejl", održava se u znak sećanja na marš od Aleksandrovca do Prištine, takođe u dužini od 120 kilometara, koja se u novijoj verziji istrčava od brda Bradlo, gde je Štefanikova grobnica do Bratislave, spomenika i trga koji nose njegovo ime - napominje nam Ivan Brborić. Milan Rastislav Štefanik poginuo je u avionskoj nesreći, 4. maja 1919. godine, u mestu Ivanka na Dunavu. - Sigurno je da bi Štefanik kasnije, makar u periodu između dva svetska rata posetio Aleksandrovac i ljude koji su mu tada pomogli - kaže sagovornik "Novosti". - Verujem da za nas nije kasno da ispravimo nepravdu našeg zaborava prema tom događaju.


ŽUPA U VELIKOM RATU

NAROD Župskog sreza se tradicionalno bavio vinarstvom i vinogradarstvom i pre izbijanja Prvog svetskog rata, koji je odneo ogromne žrtve. U samoj opštini je prema popisu iz 1910.godine živelo 1.174 ljudi. Procenjuje se da je od 1914. do 1918. godine više od 2.000 Župljana učestvovalo u sukobima, a skoro 900 ih se nikada nije vratilo kući. Istraživač Milorad Sijić započeo je pre 10 godina da popisuje učesnike iz ovog kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

РАШО

06.11.2018. 15:48

Какав човек и какви подвизи а и солидно обавештен Србин о овоме нема сазнање! Како и да има кад смо све време "марширали стазама револуције" па за друго и није било времена, а није нам ни било важно.

LUDI SRBI SPASAVALI SVOJE BUDUCE UBICE

06.11.2018. 15:50

SPASAVALI ENGLEZE, FRANCUZE, AMERIKANCE, a oni u zajednickom zlocinackom poduhvatu bombardovase Srbiju, i to po svim konvencijama zabranjenim oruzjem i municijom. SRBIN SE NIKAD NECE OPAMETIT.

Dhgshddfggfhfgg

06.11.2018. 16:05

Друже Тито ми ти се кунемо,да са твоје стазе не скренемо,а сви они који су хтели да скрену моралу су да оду у дисиденте.То су била вунена времена оа нека прича ко шта хоће За оне који нису мислили својом главом јер је нису ни имали то су била дивна времена.Жао ми је то се највише примило код срба

jovovic irenam

07.11.2018. 08:34

Zahvaljujuci ovom divnom coveku poistovetili smo celu naciju i primili u cisto srpsko srce,a malo je ovakvih ljudi.