U DIMITROVGRADSKOM selu Rakita, u srcu Vlaške planine, koja izbija na granicu sa Bugarskom, može se dobro živeti, zahvaljujući planini i plodovima koje ona iznedri. Za razliku od drugih gorštaka koji se bave drvarenjem, porodica Dušice i Ivana Sokolova, sasvim solidno zaradi sakupljajući šumske plodove od kojih prave razne đakonije i organsku hranu za prijatelje, poznanike i pojedine mušterije iz Beograda, koje Dušica snabdeva prvoklasnom zimnicom napravljenom od potpuno prirodnih sirovina, bez pesticida, herbicida i drugih hemikalija.

- Već pet godina se sa suprugom Ivanom bavim ovim poslom. U bašti kraj kuće uzgajamo papriku i paradajz, a u šumi sakupljamo gljive, šipurak, maline, kupine, lešnik, prirodne začine kao što su divlji luk i ostalo. Ovde je priroda zaista izdašna i retko kad se desi da nešto ne rodi. Ove godine šipurak je bio odličan. Od svega toga pravimo sokove, džemove, pekmeze, kompote i drugu hranu - kaže Dušica.

PROČITAJTE JOŠ - Organska hrana iz Srbije osvaja svet

Ono što izdvaja porodicu Sokolov od sličnih u ovom kraju, jeste stalno traganje i neka vrsta inovacija, odnosno novi recepti koje sami osmišljavaju. Poslednji novitet koji je zbunio mnoge jeste džem od ljutih papričica. Kombinacija slatko-ljuto samo je na prvi pogled neobična.

- Ovaj džem smo sami osmislili i jedina razlika od ostalih jeste što su u osnovi paprika i šećer. Kada se napravi posle izvesnog vremena se ukusi "pomire" i dobija se fantastičan osećaj u ustima - kaže vredna domaćica.

SIN POMAŽE

OD zarade ponešto ostane i da pomognu sinu koji je srednjoškolac. On tokom leta pomaže roditeljima u sakupljanju šumskih plodova.