FENOMEN KAFANA: U Stopanju zbog pečenja svraćali Čkalja, Čola, Bajden...

Sofija Babović

02. 09. 2018. u 08:45

Trsteničanka Jelena Stojković izučavala fenomen kafana u slavnom selu ovog kraja. Recept pečenjara vrlo "jednostavan": prvoklasno je meso, a pečenje uvek sveže i vruće

ФЕНОМЕН КАФАНА: У Стопању због печења свраћали Чкаља, Чола, Бајден...

NEŠTO više od 1.000 meštana živi u Stopanji, neobičnom mestu na putu Kruševac - Trstenik, gde se samo u gluvo doba noći toliko ljudi može zateći, veruje mr Jelena Stojković, koja je izučavala fenomen stopanjskog ugostiteljstva. Jer, najmanje još toliko gladnih posetilaca svrati u toku dana na slavno pečenje koje je u ponudi u desetak kafana na drumu.

Procenjuje se da će najmanje 20.000 posetilaca svratiti na "Pečenjijadu", manifestaciju koja se od 7. do 9. septembra održava u Stopanji.

- Mene je zainteresovao fenomen stopanjskih kafana i kao nekoga ko je iz trsteničkog kraja, iako s druge strane Zapadne Morave, ali i kao nekoga ko se bavi turističkom problematikom - priča, za "Novosti", Jelena Stojković, koja ove jeseni upisuje i doktorske studije na PMF-u iz oblasti turizma i hotelijerstva. - Istražujući stopanjsko ugostiteljstvo nastala je knjiga "Stopanjske kafane i njihove priče", koja je objavljena u izdanju Narodne bioblioteke "Jefimija". Zahvaljujući domaćinima, pronašla sam dobre sagovornike i upoznala svet pečenja.

A ON se u proteklih 30 godina, kako je pokazalo Jelenino istraživanje, ustoličio kao brend Stopanje, pa se tako zbog prasećeg i jagnjećeg pečenja i jagnjeće čorbice "silazi" i s auto-puta. Krajputaški ražnjevi došli su, međutim, znatno kasnije od prvih otvorenih kafana.

- Recept ovdašnjih pečenjara vrlo je "jednostavan": meso je prvoklasno, a pečenje uvek sveže i vruće - objašnjava nam Jelena Stojković. - Postoje kafane gde zalaze pre svega meštani, pa tamo gde je više ljudi sa strane, one koje pripremaju jednu vrstu pečenja, odnosno roštilj i specijalitete od bika. Tek, počeci kafanskog posla u Stopanji vezuju se za sredinu i kraj 19. veka. Kafane su se kroz istoriju otvarale sporadično, po jedna bi uvek bila gostima na raspolaganju.

ZGODNA pauza na putu za Čačak, "most" Makedonije i juga Srbije, Centralne i Zapadne Srbije, BiH i Crne Gore, stopanjska magistrala uvek je bila puna vozila, pešaka i kafanskih stolova, između kojih se neretko tiskaju i gosti. Pečenje se jede i s nogu, kao "pica na parče".

Jelena Stojković, Foto: Privatna arhiva


- Stari zapisi spominju Stopanju još 1467, a mehanu - 1837. godine - kaže nam Jelena. - Škola je otvorena 1852. godine, relativno kasno u odnosu na druge škole trsteničke sredine, a prvi voz, "ćira", prohujao je stopanjskom prugom 1910. Crkva u selu postoji 146 godina, a prva zadruga osnovana je pre 85 godina. Kafana sa najdužim porodičnim vlasništvom je iz 1926. godine. Stopanjci su jednako ponosni na sve svoje tradicije.

UGOSTITELJI pokazuju i kontinuitet u snalaženju, pa se tako u Stopanji slave mnogi verski praznici, koji "umnožavaju" porudžbine mesa. Selo ima čak tri vašara - na Đurđevdan, Petrovdan i na dan Svetog Romana.

Sa prve "Pečenjijade" u Stopanji, Foto Protokol opštine Trstenik


- Zanimljivo, kafane su u Stopanji "uspevale" zbog dobrog pečenja, ali ne i zbog pevačica i muzike, pa tako ova vrsta ponude nikada nije urodila plodom - otkriva nam Jelena. - Pravilo je i da je kafandžijama svaki gost drag i jednak. A ovde ih je bilo prilično i poznatih, od Čkalje, Pavla Vuisića, preko Miloša Žutića, do Zdravka Čolića. Na pečenje je jednom prilikom svratio i tadašnji američki potpredsednik DŽozef Bajden. Niko ga u Stopanji nije prepoznao, ali im je bila čudna pratnja muškaraca u crnim odelima. Kažu ugostitelji: baš mu se dopalo pečenje, platio uredno, ostavio napojnicu.


SPREMA SE "PEČENJIJADA"

DOMAĆINI 2. Pečenjijade u Stopanji, najavljuju od 7. do 9. septembra i više zabavnih programa, koncerata pevača narodne, pop i rok-muzike, nastupe trubača, kulturno-umetničkih društava iz Trstenika, dijaspore i regiona.

- U ponudi će, pored usluga pečenjara, biti i pet-šest šatora, pečenje će se služiti tokom celog dana, a planirana su i takmičenja u specijalitetima od mesa - kaže Vladimir Jevtić, direktor Turističke organizacije opštine Trstenik. - Prošle godine smo imali organizovane dolaske i grupa iz Nemačke i Francuske. Pripremamo se da nadmašimo prošlogodišnju posetu od 20.000 do 30.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Naki

02.09.2018. 09:50

Pecenje je izvrsno obicno svaki put kad prodjem pojedem na licu mesta400 grama a i kupim kilo za poneti deci i supruzi

boro

02.09.2018. 14:03

@Naki - Fino Boga mi, njih šestoro, killo pečenja a sam pojede 400 grama - gde je tu matematika?

istina

02.09.2018. 10:56

Sad kad cuje Sojic za "jagnjecinu i prasecinu" ima da navali, iz kafane nece da izlazi !

zaliv.net

02.09.2018. 12:23

Nista bolje od dobrog pecenja, steta vecina naroda ne moze da prisuti te kupi koji kg...