SUZBIJANJE KORUPCIJE U NOVOM SADU: Nikome se više ne gleda kroz prste

LJ. P.

17. 07. 2018. u 11:15

СУЗБИЈАЊЕ КОРУПЦИЈЕ У НОВОМ САДУ: Никоме се више не гледа кроз прсте

Foto D. Dozet Više javno tužilaštvo u Novom Sadu

U novosadskom Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva odlučni u suzbijanju korupcije. Prijave zbog davanja mita, protiv turističkih agencija, fudbalskih sudija, policajaca...

U VIŠEM javnom tužilaštvu, odnosno Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, u proteklih mesec dana pokrenuta je istraga protiv 11 policijskih službenika zbog sumnje da su primili mito ili zloupotrebili službeni položaj. Postupak se vodi i protiv više osoba osumnjičenih za davanje mita, dok se istraga vodi i protiv načelnice Poreske uprave u Kanjiži jer se sumnja da je zloupotrebom službenog položaja pribavila imovinsku korist u iznosu od 10,5 miliona dinara.

Pročitajte još: Kuburović: Posebna odeljenja za korupciju do 200 miliona dinara

Predočavajući rezultate rada od 1. marta, kada je u novosadskom Višem javnom tužilaštvu formirano Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, zamenik javnog tužioca i portparol Mirjana Peković kaže da je pritvor određen za ukupno 14 osoba. Još traje predistražni postupak protiv fudbalskog sudije osumnjičenog da je zloupotrebio službeni položaj.

- U toku je i predistražni postupak protiv jednog osumnjičenog za krijumčarenje 2.833 paklice cigareta vrednosti 767.000 dinara - navodi Pekovićeva. - Obavljene su konsultacije s policijom i intenzivno se radi na prikupljanju dokaza u vezi sa prijavom oštećenih građana protiv vlasnika turističke agencije iz Subotice.

U Posebnom odeljenju VJT, sa jednim policajcem koji se teretio za zloupotrebu službenog položaja zaključen je sporazum o priznanju krivičnog dela, a pravosnažno je okončan postupak protiv osumnjičenog za krijumčarenje tone povrća, sa kojim je VJT takođe zaključilo sporazum o priznanju krivičnog dela.

Pročitajte još: Lekar "pao" zbog mita

- Od 1. marta Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije je u rad primilo 2.076 predmeta - navodi Pekovićeva. - Dokazne radnje se sprovode u 180 slučajeva, doneto je 20 naredbi o sprovođenju istrage, a u 95 predmeta je krivična prijava odbačena. Višem sudu je podneto 20 optužnica. Pravosnažno su okončana četiri slučaja, a zaključen je 21 sporazum o priznanju krivičnog dela, od kojih je njih 14 pravosnažno osuđeno, a za preostale se čeka ročište da se odluči o sporazumu.

ŠIROKA NADLEŽNOST

U POSEBNOM odeljenju angažovano je ukupno deset zamenika javnog tužioca. Oni su zaduženi za koruptivna krivična dela na području Apelacionog suda u Novom Sadu, što znači da su u njihovom delokrugu rada, osim slučajeva iz tog grada, i oni iz Subotice, Sombora, Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Šapca, praktično iz čitave Vojvodina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Hercegov Grad

17.07.2018. 11:29

Sve sitna riba,nijednog iz proslog rezima,a prjave godinama came u fijokama tuzilastva?!Najveca pljacka naroda i drzave desila se u vreme vlasti DS i postoje prijave protiv pojedinaca od lokala do vojvodjanskog vrha,ali niko nije odgovarao,a oni polako krckaju opljackano!