Novi Sad: Seoba kvantaša još čeka plan

N. SUBOTIĆ

četvrtak, 28. 06. 2018. u 14:54

Нови Сад: Сеоба кванташа још чека план

Kvantaška pijaca kod novog Žeželjevog mosta uskoro prošlost Foto D. Dozet

Odluka o organizaciji gradskih pijaca uskoro pred odbornicima. Novi Sad bi veletržnicu mogao da dobije 2019.

PRED odbornicima Skupštine Novog Sada uskoro će se naći Odluka o početku izrade plana za sve pijace u Novom Sadu. Ovaj plan, na čijoj izradi će raditi JP “Urbanizam”, kako je “Novostima” potvrdio Dušan Bajić, direktor JKP “Tržnica”, koje upravlja svim gradskim pijacama, imaće u svom sastavu i planove za izgradnju veletržnice, odnosno, za izmeštanje kvantaške pijace.

Samim tim, kako kaže Bajić, primiče se vreme i da se pitanje izgradnje veletržnice, o kojem se govori već više od decenije, pokrene s mrtve tačke.

- Sigurno je da grad veličine Novog Sada, ali i cela Vojvodina trebaju veletržnicu - jasan je Bajić. - Jako je dobro što će o svemu ovome odlučivati više gradskih preduzeća i Skupština Novog Sada, jer je ovo ozbiljan projekat, koji ne treba da realizuje samo naše preduzeće.

Trenutni kapaciteti kvantaške pijace, ukazuje Bajić, posebno u jesenjoj sezoni, suviše su mali, tako da je i iz tog razloga potrebno da se traži kvalitetnije rešenje.

PROČITAJTE JOŠ - Beogradski kvantaš po svetskim standardima (FOTO / VIDEO)

- Za veletržnicu postoje tri varijante - kaže Bajić. - Može da bude deo našeg preduzeća, možemo da formiramo firmu - sestru, ili da se formira posebno preduzeće - navodi Bajić. - Svako od njih ima svoje prednosti. Mi, trenutno, imamo oko 3,5 hektara površine, i prostor za parkiranje 30 kamiona, za prodaju iz kamiona, a trebalo bi nam daleko više. Samim tim, veletržnica je najbolje rešenje. Za nju, koliko ja znam, imamo bar osam kvalitetnih lokacija, ali, mnogo više će se znati kada “Urbanizam” završi svoj posao.

Bajić, takođe, procenjuje kako bi se, ako svi planski dokumenti donesu na vreme, već u proleće sledeće godine, moglo početi sa pripramama terena za buduću veletržnicu.

- Verujem da ova investicija neće biti manja od 10 miliona evra - predočava Bajić. - Računamo, takođe, da će se isplatiti za nekih 10 do 12 godina...

VELIKI PROSTOR I HLADNjAČA

TREBA već sada razmišljati o tome da se ovaj značajan prodajni objekat gradi za bar 30 godina unapred - objašnjava Bajić. - Sama veletržnica, zbog toga, mora da ima bar šest hektara, a takođe i veliku hladnjaču, od najmanje 4.000 kvadratnih metara, na dva sprata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije