Specijalno vozilo za bolesnu decu

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 06. 2018. u 11:10

Специјално возило за болесну децу

Predsednik opštine uručuje ključeve - Foto Z. Gligorijević

U Svilajncu obeležena godišnjica centra za mlade sa smetnjama u razvoju. Roditelji zadovoljni uslovima smeštaja i vidnim napretkom svoje dece

JEDNAKI uslovi za svu, a posebno za decu sa smetnjama u razvoju, bio je razlog osnivanja Centra za brigu o mladima, koji je obeležio godinu dana rada. Čelnici opštine Svilajnac zadovoljni su što je taj cilj ostvaren, pa su ovoj ustanovi poklonili vozilo kojim bi se do centra prevozila deca iz najudaljenijih sela.

- Ponosan sam što će ova deca imati bolje uslove za rad i školovanje, i što će biti izjednačena sa svojim vršnjacima. Ništa nam ne vrede zgrade, ni regulacija reke, ako ijedno, pogotovo bolesno dete ostane bez naše podrške. Dok sam na ovoj funkciji boriću se da svi imaju jednaku šansu - ocenio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, dodajući da su to standardi EU koje Srbija treba da ispuni.

Pročitajte još: Svilajnac proširio Slobodnu zonu (FOTO)

Roditelji su zadovljni uslovima u Centru i napretkom koji su pokazala njihova deca. Među njima je i Ivana Rajković, koja je zaposlena, pa je njena ćerka bila sama kod kuće. Iako je treći razred ovde je naučila da čita, da računa sa većim ciframa i da se bolje ponaša.

- Domaćica sam i potpuno sam se posvetila svojoj petnaestogodišnjoj ćerki sa Daunovim sindromom. Ovde dobija stručnu pomoć. Ona pohađa školu po posebnom programu, i naučila je da čita, piše i crta - kazala je Slađana Cakić.

Predrag Bajević, čija ćerka ima 12 godina, žali što ustanova ovakvog tipa nije postojala ranije. Najveći pomak primetio je u ponašanju svoje ćerke koja se potpuno prilagodila i napreduje u učenju. Ranije je bila veoma povučena, a sada ima mnogo drugara.

Deca i njihovi roditelji

Deca su presrećna, i uglas kažu da im se najviše dopadaju nastavnici.

Pročitajte još: Svilajnac postao veliko gradilište

- Ranije smo imali samo dvojke, a sada smo uspeli da popravimo neke ocene - ushićeno kaže Kristina M. (14). Dok njena drugarica Anđela L. (12). zadovoljno kaže da ovde lakše uči jer nastavnici svakome posvete dovoljno pažnje.


STRUČNI TIM

U Centru svakodnveno borave deca i mladi od 10 do 26 godina sa intelektualnim i psihofizičkim smetnjama u razvoju. Sa njima od 10 do 18 časova radi stručni tim koga čini vaspitač, fizioterapeut, logoped, psiholog i učiteljica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije