RADNICI sremskomitrovačkog poljoprivrednog preduzeća "Mitrosrem" u utorak su prekinuli štrajk koji su započeli u ponedeljak. Oni su uspeli da ubede rukovodstvo firme da im se ponište aneksi ugovora o radu, po kojima im je sledilo smanjenje zarada od 20 - 60 odsto, ali i postigli novi dogovor, da se svima ubuduće isto umanje zarade.

U obraćanju okupljenim radnicima ispred preduzeća, Dragan Glamočić, predsednik Nadzornog odbora "Mitrosrema", istakao je da je pre nekoliko godina ovo preduzeće imalo dugovanja veća od 15 miliona evra i blokadu 2012. Od tada do danas, uspešno je sproveden UPPR (Unapred pripremljeni plan reorganizacije), ali nisu svi poverioci prihvatili konverziju dugova u kapital i sada se za dugove mora obezbediti dodatnih šest miliona dinara mesečno.

- Ako ne izmirimo dugove, slede stečaj i bankrot i svi bismo ostali bez posla. Naravno da poslodavac to ne želi. Vaše plate su iznad prosečnih u sektoru poljoprivrede, znam da to nikome nije dosta, ali prosečna plata iznad 55.000 dinara nije mala - istakao je Glamočić i dodao da su postojale samo dve opcije, ili da se postigne dogovor, ili da svi ostanu bez posla i plata.

PROČITAJTE JOŠ - Štrajk zbog manjih plata u “Mitrosremu”

Radnici su prihvatili da im junska plata svima bude umanjena za 22 odsto, a onda će se tek od jula raditi novi koeficijenti, prema kojima će svi imati isto umanjenje zarade.

- Više od 70 miliona dinara bio je pozitivan rezultat pre dve godine, čak i lane smo imali pozitivan saldo, iako je bila suša. Vraćanjem dugova firma će postajati bolja i stvaraće se uslovi da se zarade vrate - ocenio je Glamočić.


USPEH ZA SVE

STEVAN Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata u "Mitrosremu", ne krije zadovoljstvo što je dogovor postignut, jer, kako kaže, svaki dobar dogovor je uspeh za sve, a izostanak - propast za sve.