PONORI ZLA: Izdat strip o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu

D. C.

23. 05. 2018. u 10:15

ПОНОРИ ЗЛА: Издат стрип о страдању Срба у Другом светском рату

Foto D. Ć.

Autor romana Jovan Bratić iz Nevesinja, inspirisan srpskom istorijom, ilustrovao još jednu istorijsku dramu na 205 strana

POSLE dve godina rada, Jovan Bratić iz Nevesinja izdao je strip "Ponori zla", koji govori o stradanjima Srba s prostora istočne Hercegovine tokom Drugog svetskog rata, njihovoj hrabrosti i borbi za slobodu.

Pročitajte još: Beograd čuva dokaze o zločinima katoličkih sveštenika

Autor romana inspirisan srpskom istorijom ilustrovao je još jednu istorijsku dramu, a na 205 strana nacrtao je 1.050 kadrova koji čine uzbudljivu priču o događajima i ljudima iz Hercegovine koji su upleteni u mrežu nacionalnih i ideoloških podela i užasnih stradanja u Drugom svetskom ratu.

- Tematika mog stripa je junski ustanak 1941. godine stanovništva herecgovačkog, i to prvi zločini ustaški nad Srbima. Nakon toga, u drugom delu, obuhvatam raslojavanje u redovima ustanika na rojaliste i na revolucionare komuniste. Nažalost, to je tragični deo naše istorije, gde je polarizovano stanovništvo, i do dana današnjeg osećamo te tragove. Želeo sam na neki način kroz ovaj strip da predstavim javnosti, kroz moj omiljeni žanr od detinjstva, te neke istorijske činjenice koje su bile drugačije od onoga što smo dugo godina učili u školi - istakao je Bratić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Александар

10.06.2018. 09:15

Свака част момак, ово ће узнемирити црвене бандите који су зарад братства и јединства прикривали геноцид над Србима који је извршен у НДХ.

Шатор

14.02.2019. 08:17

Момак има пар стрипова одраније. Радио ни по бабу ни по стричевима, већ врло реално, онако како је заправо све и било.