Puni kreveti na Zlataru

A. Rovčanin

11. 04. 2018. u 08:46

Hotelijeri i seoski domaćini na srpskoj planini zadovoljni posetom za vaskrs. Tri dana za četvoročlanu porodicu do 30.000 dinara

Пуни кревети на Златару

Zadovoljni i domaćini i gosti

POSLE Vaskrsa turistički radnici na Zlataru zadovoljno trljaju ruke, sunčano vreme i nekoliko neradnih dana u dobroj meri popunili su hotele i apartmane. Po prvim procenama na ovoj planini, za vreme Vaskrsa, boravilo je više hiljada gostiju, kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Za trodnevni aranžman za četvoročlanu porodicu u proseku je trebalo izdvojiti, od 20.000 do 30.000 dinara u zavisnosti od kategorije hotela, dok je u seoskim domaćinstvima ta cena bila znatno niža.

Pristupačne cene, kvalitetna usluga, čist vazduh i zdrava hrana bili su glavni motivi za turiste da neradne dane tokom Vaskrsa provedu na Zlataru. Najbrojniji posetioci su po tradiciji Beograđani, Novosađani i Nišlije, ali ono što svakako raduje sve turističke radnike jeste povećan broj gostiju iz inostranstva. Tu prednjače pre svih turisti iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske, ima ih i iz Rusije, Ukrajine i Japana.

- Posle veoma uspešne zimske sezone, interesovanje turista za planinu Zlatar se nastavlja i u prolećnim mesecima. Za vreme Uskrsa gotovo svi smeštajni kapaciteti su bili popunjeni. Raduje činjenica i da su već sada rasprodati gotovo svi aranžmani za prvomajske praznike - kaže direktorka Turističke organizacije Zlatar Rosa Jakovljević.

Za vreme praznika posla je bilo i za seoske domaćine. Apartmani su bili puni, cena se kretala od 2.000 do 4.000 po danu. Da od bavljenja seoskim turizmom može lepo da se zaradi, za "Novosti" kaže domaćica Zorica Gavrilović, vlasnica vile "Zorka" na Zlataru.


Foto A. Rovčanin Zorica Gavrilović, vlasnica vile "Zorka"

- U poslednjih nekoliko godina obim posla se znatno uvećao, pa može pristojno da se zaradi, ako se racionalno vodi računa o svim troškovima koje iziskuje poslovanje. Najam apartmana od 50 kvadrata košta četiri hiljade dinara, dok su oni sa manjom kvadraturom jeftiniji. Gosti nam uglavnom stižu iz Vojvodine i Beograda, bilo je i stranaca - ističe Zorica koja u svojoj vili može da smesti tridesetak gostiju, a ovim poslom se bavi deceniju.

RAZNOVRSNA PONUDA

Buđenje turizma na Zlataru značajno je za ceo novovaroški kraj. Trenutno na ovoj planini ima oko 1.000 ležajeva za izdavanje. Goste kada stignu najviše interesuju meandri Uvca iznad kojih leti beloglavi sup, zatim posmatranje i obilazak tri jezera, kao i poseta brojnim crkvama i manastirima. Na kraju, nezaobilazno je i probati zlatarski sir i heljdopitu i čuti izvorno pevanje "iz vika."


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije