INTERNET portal "ePodunavlje" je lane, posle konkursa za projektno sufinansiranje medija, iz budžeta Smedereva dobio sedam miliona dinara, ali nije proizveo nijedan od 300 planiranih medijskih sadržaja!

Podsetimo, lokalna samouprava u gradu na Dunavu je u 2017. za ove namene podelila ukupno 20 miliona dinara, a sajtu "ePodunavlje" je pripala gotovo trećina - sedam miliona. To je odmah izazvao pozornost javnosti, a sumnje u valjanost ovakve odluke su posebno podgrejane po okončanju projekta pod nazivom "Regionalni centar za javno informisanje građana - interes građanskog društva". Jer, kako se zaključuje iz dokumenata koje je Grad dostavio Udruženju novinara Srbije, umesto obećanih 300 medijskih sadržaja, beogradska firma "Open vju" d.o.o., izdavač "ePodunavlja", je - uz izveštaje o realizaciji projekta - priložila tek dvadeset tekstova koji su preuzimani od drugih medija, te pet video-priloga sa različitih privatnih Jutjub kanala.


PROČITAJTE JOŠ:BIZNISMENI FORMIRAJU MUZEJ PIVA: Dragulj na Begeju izbegao otpad


Jednako je intrigantan i priloženi troškovnik, iz kojeg proizilazi da je "ePodunavlje" 800.000 dinara platilo rad petoro honorarnih saradnika, milion je dat za lekturu i korekturu, 1,2 miliona za dizajn portala, koliko i za "studijske troškove izrade i pripreme medijskog sadržaja". Na projektni tim je otišlo 400.000, a rad menadžera i organizatora je plaćen 600.000 dinara.

I, dok vlasnik firme "Open vju" i odgovorni urednik sajta Aleksandar Čupić, kao ni ranije, ni ovoga puta nije želeo da odgovara na novinarska pitanja - oglušujući se i o poziv iz UNS - gradonačelnik Smedereva Jasna Avramović kaže kako nije znala da projekat nije realizovan i najavljuje da će, ako se to pokaže kao tačno, lokalna samouprava raskinuti ugovor...

Ostaje, međutim, otvoreno i pitanje o tome kako je utrošeno preostalih 13 miliona za medijske projekte tokom 2017, s obzirom na to da iz Gradske uprave još nismo dobili bilo kakvu informaciju po našem zahtevu da dobijemo konkretne podatke o raspolaganju novcem ovdašnjih građana.


DVA KONKURSA

SUMNjU u regularnost postupka pobuđuje i podatak da je najplaćeniji sajt u Smederevu u Registar medija upisan tek 25. maja 2017. - posle raspisivanja prvog konkursa za sufinansiranje medija, što se dogodilo u aprilu. Onda je, 8. avgusta, Gradsko veća u Smederevu poništilo taj konkurs i istog dana donelo odluku o raspisivanju novog, a promenjena je i ranije formirana komisija, pa su - umesto predstavnika novinarskih udruženja, ANEM i "Lokal presa" - imenovana dva medijska radnika i predstavnik udruženja radio-stanica "Rab Srbija".


KAMPANjA?

Portal "ePodunavlje" je proteklih meseci u internet zajednici prepoznatljiv po kritičkim, a često i netačnim tekstovima upravo o gradonačelniku Smedereva Jasni Avramović. Ovih dana, međutim, najviše objava se odnosi na navodne zloupotrebe lidera koalicije okupljene oko DS u Smederevskoj Planci Radoslava Milojičića Kene, s obzirom na to da se u ovom mestu 25. marta održavaju vanredni lokalni izbori.