Starica sa sinom živi u nemaštini

Dragana Zečević

10. 12. 2017. u 10:43

U Kuršumlijskom zaseoku Seocu Jelisava i Dragodin Tomić dočekali sneg u trošnoj kući, sami bez pomoći. Imaju novca da kupe brašno, zejtin i namirnice da prežive

Старица са сином живи у немаштини

zaboravljeni Trošna i gotovo poluprazna kuća Tomića Foto D. Zečević

DO zaseoka Seoca u brdsko-planinskom delu kuršumlijske opštine može se doći jedino seoskim izlokanim putem koji, kada padne kiša ili sneg, bude jedva prohodan. Čak je i terenskim vozilom neizvestan dolazak do jedne od retkih starih udžerica u ovom zaseoku na obroncima Kopaonika.

Na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara nalazi se žicom ograđeno dvorište u čijoj "dubini" se nazire stara kućica. Otpala fasada ispod koje vire drvene grede i ishabana ulazna vrata prvo su što se primeti na ovoj "blatari". Ispred kuće, pokraj drva pripremljenih za ogrev, sa desne strane nalazi se nešto nalik na drvenu ogradu i mala baštica sa cvećem koja je očigledno pamtila i bolje dane, baš kao i žitelji ovog sirotinjskog kućerka.

- Eto, sirotinja je i bogu teška. Ali šta da radimo, ja sam stara i nemoćna, a sin mi je bolestan. Ostao invalid na poslu - ovim rečima nas dočekuje Jelisava Tomić, i priznaje da joj je, zbog starosti, zdravlje u potpunosti popustilo. Jedva, kaže, stoji na nogama, sve slabije vidi i čuje. A najteže joj je što sin Dragodin (70), i sam invalid jer je povredio ruku u seči drva u preduzeću "Srbija šume", mora da brine o njoj i o sebi.

- Najteže nam je nekako zimi, kada napada sneg. Tada jedva da možemo da izađemo iz ova dva sobička, a i krov nam ponegde prokišnjava. Zbog toga se teško i zagrejemo, a napolju zna da naveje snega jer su ovo obronci planine - nastavlja priču baka ispred trošnog kućerka.

Majka Jelisava sa sinom Dragodinom

I dok objašnjava da njen sin ne želi da govori o tome kako žive jer je revoltiran zbog izostanka svih vidova pomoći, baka ipak napominje da su nedavno dobili jednokratnu novčanu pomoć od kuršumlijske opštine.

- Bar da kupimo brašna, zejtina i najosnovnijih namirnica - tiho, gotovo stidljivo kaže ova starica.

- Valjda će bog i nas pogledati jednom - dodaje baka Jelisava, koja gotovo letargično priznaje da su ona i njen sin navikli na težak i mukotrpan život. Iako imaju nešto imanja, ne mogu da ga obrađuju zbog njegovog invaliditeta, a nešto stoke čuvaju tek da bi preživeli, jer sinovljeva invalidska penzija jedva pokriva troškove osnovnih životnih namirnica i lekova.

NEMAJU KOMŠIJE

PRVE komšije Tomića udaljene su nekoliko kilometara, a telefonski signal u selu je veoma slab, pogotovo kada su loše vremenske prilike. Međutim, Tomići osim malog tranzistora nemaju drugih tehničkih uređaja, a kažu da im televizor i ne treba, jer ponekad vesti poslušaju upravo na radiju.

SPORNE GODINE

JELISAVA kaže da ni sama ne zna koliko ima godina. Iako joj u ličnoj karti piše da je 1920. godište, priseća se da su joj roditelji rekli da su je u matičnu knjigu upisali s nekoliko godina zakašnjenja, zbog čega misli da je već okončala jedan vek. Zato se, u šali dodaje, ipak nada da će joj narednih godina život biti bolji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Mile Jeremic

10.12.2017. 11:10

Srbijo.!seti se na dan ljudskih prava,svih svojih gradjana..Hvala Novostima,sto nas podsecate da u nasoj lepoj Srbiji,nazalost ima i ovakvih zivotnih prica..

Teddy

10.12.2017. 12:17

Molim redakciju za neki kontakt telefon ili broj žiro računa kako bi uplatili jednokratnu pomoć.

zaliv.net

10.12.2017. 13:50

Samo da napomenem da je moj otac ziveo ovako do 2016 sa mojim bratom i mojom majkom, nista bolje od ove kuce....2014 mu je ukinuta pomoc na kucnu negu koju je primao godinama zbog oslabljenog srca na preko 50% i jos nekih problema, 2014 na komisiji zapisali da mu je bolje i ukinuli mu pomoc iako nije imao nikakvu operaciju tj doktori nisu smeli jer je bio mnogo slab. U hodniku nam se doktorka izvinjavala i rekla kako su im tako sa vrha naredili da ukidaju skoro svima. SRAMOTA OD DRZAVE!

Nebojsa007

10.12.2017. 14:13

Oni zive u nemastini samo zbog jednog razloga a to je politika svih vlada Srbije u poslednjih 17 godina koja dozvoljava tajkunima da se sve vise bogate a da radnicima placaju minimalne plate dok drzavi ne placaju skoro nikakvu porezu. Tako imamo ljude bez radnog staza koji voze automobile od 100000e a da ih niko nikada nije pitao da opravdaju svoj kapital nelegalno stecen

TetnTetnEn

10.12.2017. 15:18

Bitno je da naša država pomaže albaniji sa 100.000€. Na žalost ima još dosta ovakvih slučaja po srbiji.

sara

10.12.2017. 16:17

Bože, da li naši glavaši čitaju ovo. Zbog lažne reklame pokljanjamo svima i nudimo pomoć, humani smo za tuđince, a naš narod živi u nemaštini. Bacamo pare za avione, kamione i gluposti. Sramota i za opštinu, što im ne pomogne i popravi kuču da žive uljudno i da starost dostojno dožive, a zauzvrat uzme to malo zemlje koje poseduju. Šta rade te centre za socijalni rad, ne znam zašto i postoje. Želim im puno zdravla i bolje dane.

порез у џеп

10.12.2017. 22:30

Има пара, како нема, ето, за Лукаса 50.000 (евра!!!) за ноћ. Да је било 49.000 па да 1.000 пошаљу овим јадничцима ....

zoran

11.12.2017. 01:09

Ovakvog uzasa ipak nije bilo u proslim vremenima !Izgubila se humanost, empatija, a drzava i socijalne sluzbe nikako da se ustroje i pocnu da rade svoj posao ! Zato svi vode spoljnu politiku, a unutar zemlje ovakve nedopustive stvari !