Direktori novosadskih javno-komunalnih preduzeća ipak bez dodatka

Z. GRUMIĆ

28. 11. 2017. u 17:28

Директори новосадских јавно-комуналних предузећа ипак без додатка

Vučević sa radnicima / Foto Tanjug

Jednokratna solidarna pomoć od 22.000 dinara radnicima javnih komunalnih preduzeća. Većina radnika veruje da bi bilo bolje da su povećane plate

ZAPOSLENI u novosadskim javno-komunalnim preduzećima će poput njihovih kolega u drugim gradovima do kraja godine dobiti jednokratnu solidarnu pomoć u iznosu od 22.620 dinara, kako bi donekle bio ublažen nepovoljan materijalni položaj većine radnika komunalnog sektora. Prema propisima, pravo na ovaj iznos ima oko 4.000 zaposlenih, pa i oni sa većim primanjima u komunalnim preduzećima, ali će oni na preporuku novosadskog gradonačelnika Miloša Vučević, a po svemu sudeći, da se odreknu svog dela pomoći.

- Zašto se isplata pomoći odnosi na sve zaposlene u komunalnom sektoru, pitanje je za one koji su zaključili taj kolektivni ugovor, ali to ne znači da pomoć treba i dobrostojećim direktorima komunalnih preduzeća - kategoričan je gradonačelnik. - Ova pomoć je zamišljena kao vid podrške zaposlenima u komunalnom sektoru koji su teško podneli teret tranzicije.

Radnici novosadskih komunalnih preduzeća, pogotovu oni sa najnižim primanjima, kažu da će im novac dobro doći, mada dodaju da bi im stvarna podrška bilo kada bi im plate bile značajnije veće.PROČITAJTE JOŠ - Komunalcima po 22.620 pomoći

ŠTRAJK UPOZORENJA RADNICI komunalnog sektora u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine održaće 30. novembra jednosatni štrajk upozorenja, kako bi upozorili republičku Vladu na svoj težak materijalni položaj.

- Nama u komunalnom sektoru od 2005. godine, kada smo ubačeni u korisnike budžeta, stalno padaju zarade, tako da smo sada na nivou onih plata od pre desetak godina. Oko 70 do 80 odsto zaposlenih u novosadskim JKP ima platu oko 35.000 dinara, sa regresom, što je nedopustivo - kaže, za "Novosti", predsednik sindikata zaposlenih u JKP Zoran Radosavljević. Napominjući da ovaj iznos pomoći predstavlja u stvari dodatak od svega 1.800 dinara mesečno.

- Iznos koji treba da dobijemo neće nam puno pomoći. Mi tražimo da mesečne zarade u komunalnom sektoru budu barem na nivou novosadskog proseka od oko 52.000 dinara, što bi bilo realno i nešto bi nam ipak značilo.

Za gradsku upravu i ostale ustanove dogodine sledi povećanje plata u rasponu od pet do deset odsto. Tako će, kako je podsetio gradonačelnik, zaposlenima u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" i u socijalnim ustanovama, zarade porasti deset procenata, a onima u administraciji i kulturi pet odsto.

"STAN" IZUZET

SOLIDARNU pomoć neće svojim zaposlenima moći da isplati JKP "Stan" jer je u procesu pronalaženja javno-privatnog partnera.

- Zbog svih problema u kojima se "Stan" nalazi, to preduzeće nije u stanju da obezbedi novac za pomoć - kaže Vučević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije