Borba za „Kralja ajvara“ u Sokobanji (FOTO)

J. Ćosin

14. 10. 2017. u 22:15

U finalnom takmičenju četvrte sezone karavana „Izađi mi na teglu“ učestvovalo 30 ekipa od severa do juga zemlje, koji su tom prilikom napunili preko 300 tegli

Борба за „Краља ајвара“ у Сокобањи (ФОТО)

Foto: J. Ćosin; Blagi Petruševski

NAJBOLjI ajvar majstori iz čitave Srbije okupili su se u subotu u Sokobanji kako bi odmerili snage za prestižnu titulu „Kralja ajvara“. Da se pronađe najbolji recept i reši misterija ko pravi najbolji ajvar, u finalnom takmičenju četvrte sezone karavana „Izađi mi na teglu“ pobrinulo se čak 30 ekipa od severa do juga zemlje, koji su tom prilikom u Sokobanji napunili preko 300 tegli ajvara.

Iako su južnjaci poznati po paprici i spremanju ajvara, takmičari iz ostalih gradova veruju da su jednako dobri rivali. Majstor kulinarstva i jedan od takmičara Milenko Miško Kostić iz Beograda ajvar sprema od sedam vrsta paprika i smatra da je zabluda da su južnjaci najbolji u spremanju ove vrste specijaliteta.

„Verujem da su svi ovde danas podjendanko dobri takmičari u spremanju ajvara, presudiće samo nijanse. Ne volim kad kažu „tajna za dobar ajvar“, nema tu nekih velikih tajni, samo su detalji u pitanju i oni čine završnicu. Spremam ajvar od sedam vrsta paprike, koju kupujem na svim beogradskim pijacama i sve ih pomešam. Na kraju će ili dati prvo ili zadnje mesto“, kaže Kostić.

Foto: J. Ćosin

Blagi Petruševski, predsednik Udruženja Makedonaca koje u Nišu postoji već 15 godina, na takmičenje je sa svojom ekipom došao kao dvostruki pobednik takmičenja održanog u Nišu. Njegova ekipa ajvar priprema isključivo na tradicionalni makedonski način, no, kako objašnjava, ono što se razlikuje od onog koji se priprema u većini niških domaćinstava jesu samo sitnice.

„Ajvar spremamo isključivo od čiste paprike, bez primesa, bez šećera i belog luka. Razlika od onog u Nišu je što mi ne stavljamo šećer niti plavi paradajz. Tajna je mešati od početka do kraja, ukurug i bez prestanka, ali i odabrati najbolju papriku, a to je polusuva“, savetuje on.

Organizatori manifestacije objašnjavaju da je karavan koji je obišao 30 gradova širom Srbije, okupio sve ti pobednike i velemajstore, a koji će, pored titule „Kralja ajvara“ biti nagrađeni i za najakreativniji štand i najbolji naziv, kao i najbolju atmosferu tokom spremanja ajvara.

„Oni se bore za šporet Smederevac kao i poklon karticu u iznosu od 25 hiljada dinara“, kaže Ljilja Vukotić, organizator. Ona ističe da je do sada, u protekle tri sezone „Izađi mi na teglu“ napravljeno oko 12 hiljada tegli ajvara.

IZUMEO MAŠINU ZA MEŠANjE AJVARA

Kako je neprestano mešanje ajvara uz vrelu peć najteži deo posla u spremanju čuvenog specijaliteta od paprike, Beograđanin Slobodan Antić dosetio se kako da se reši ovih muka. Naime, on je izumeo mašinu koja se prikači za šerpu i koja sama meša ajvar.

„Napravio sam prvi komad pre par godina kada je došao red na mene da mešam ajvar. Kada sam video kako je teško počeo sam da tražim rešenje i evo sada može čak i utakmica da se gleda dok se ajvar kuva“, kaže Slobodan Antić.


Foto: J. Ćosin; Mašina za mešanje

Foto: J. Ćosin; Mile Kostić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije