Ајвар из маште код зета и таште
11. 09. 2017. у 13:01
Такмичење у спремању зимнице на Ади Циганлији. Сваки тим имао "тајни састојак" за специјалитет
Дoмаћице су на Ади спремале ајвар по старим рецептима, Фото А. Стевановић
МИРИС печене папарике ширио се у недељу Адом Циганлијом, где су вредне домаћице са Чукарице "укрстиле" варјаче како би спремиле што бољи ајвар. Топло време није им сметало да се додатно загреју поред "кубета", док су се трудиле да што боље испеку паприку и стално мешају како им ајвар не би изгорео.
Најбројнија екипа била је - "Ајвар из маште код зета и таште". Сложна породица Поповић, на челу са оцем Миланом и таштом Регином Стефановић, иначе Словенком, у екипи је имала и најмлађег члана Алексу, који ће ускоро напунити две године. "Тајни" састојак свог ајвара нису желели да нам открију, али је зет Милан похвалио ташту да боље спрема српске специјалитете од словеначких.
- Немамо искуства у спремању ајвара, али смо дошле из ината - причају Јелена, Лана и Сандра, из екипе "Ајварине" док чекају да им се прирдужи мушко појачање Илија.
- Распитале смо се код мама, старијих пријатељица, тако да ћемо спремити прави домаћи ајвар, али ћемо додати још нешто наше да "зачинимо".
Иако најстарији, пензионери су, под слоганом "Пензионерска је најбоља", мислећи на паприку, били на два корака испред других такмичара. И док су остали још окретали паприке на плотни, они су их већ ољуштили и почели да мељу.
- За добар ајвар је најважније да паприка буде дебела, месната - објашњава нам Розика Јоцић, вођа екипе. - На 30 килограма паприке иде литар и по уља, по 250 грама соли и сирћета, мало шећера и ко воли белог лука. Треба да се пржи најмање три сата, а добије се седам до 10 тегли, зависи како се упржило.
ИЗАЂИ МИ НА ТЕГЛУ

ТАКМИЧЕЊЕ на Ади организовано је у оквиру традицоналне манифестације "Изађи ми на теглу", уз подршку Општине Чукарица. Ове године надметали су се и општине Савски венац, Раковица, Лазаревац и Барајево.
- Победник у свакој од њих иде на финално такмичење у Сокобању 14. октобра, а ове године караван ће проћи кроз 30 градова - каже Љиљана Вукотић, координатор пројекта. - Надмеће се 15 екипа са по пет такмичара, који добијају паприке, кубе, дрва, со, шећер... Треба само да понесу "срећну шерпу" и тајни рецепт. Победник добија шпорет "смедеравац", а награде су обезбеђене и за друго и треће место.
kištra pive
11.09.2017. 13:25
Ja da imam ovakvu taštu kao što je gospođa na slici,redovno bi sa njom pravio ajvar.
Коментари (1)