I miris i ukus! (FOTO)
24. 09. 2017. u 18:48
Tradicionalna, 27. po redu, kulinarska manifestacija i najstarije srpsko takmičenje majstora kuhinje u pripremanju čorbastog pasulja “Srebrni kazan”, u narodu poznatija kao “Pasuljijada”, održana je minulog vikenda na Ibarskom keju u centru Kraljeva
Foto:G.Šljivić
U organizaciji lokalne Turističke organizacije, ovo jedinstveno kulinarsko takmičenje pratili su brojni radoznalci, gurmani i „degustatori“. Nekoliko hiljada ljudi, što u mestu, što u prolazu, defilovalo je kejom, od kazana do kazana, od trpeze do trpeze, a miris pasulja, suvih rebaraca i slaninice širio se celim gradom i dolinom Ibra. Osim pasulja, na takmičarskim štandovima bilo je i svakojakih đakonija iz nacionalnog jelovnika, ljute „mučenice“ i osvežavajućih pića, pa je kej podsećao na veliku kuhinju sa restoranom pod otvorenim nebom.
.jpg)
- Koliko ima kuvara, toliko ima i recepata! A najbolji je pasulj sa suvim rebarcima i dimljenom slaninom. Ma, to je prste da poližeš – poručuje kuvar Dragan Milutinović iz Mršinaca.
.jpg)
U okviru “Pasuljijade”, začinjenom bogatim kulturno-zabavnim programom i nastupom folkloraca iz Kraljeva i okoline, održano je i peto po redu takmičenje u pripremanju riblje čorbe pod nazivom “Riblji kotlić”, a zavesa na ovu kulinarsku manifestaciju spuštena je juče takmičenjem u spremanju ajvara – „Izađi mi na teglu“.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)