ĆUPRIJA: Radnici Doma Zdravlja da vrate novac!

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 09. 2017. u 06:33

Ustavni sud poništio rešenja kojim je opština namirivala plate u ćuprijskom Domu zdravlja. Lokalna samouprava preko pravobranioca tražiće da im zdravstveno osoblje vrati zarade

ЋУПРИЈА: Радници Дома Здравља да врате новац!

Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija, Dom zdravlja u Ćupriji

Ustavni sud poništio je rešenja o izvršenju Višeg suda u Jagodini kojima su dugovanja za platu neugovorenih radnika Doma zdravlja u Ćupriji namirivana iz opštinskog budžeta, vratio na ponovno odlučivanje i odbio zahtev opštine za naknadu materijalne štete. Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić kaže da su oni zaposlene upozoravali da lokalna samouprava nije "prava adresa za ostvarivanje njihovih prava i da će preko javnog pravobranioca zatražiti da zaposleni vrate novac".

- Iz opštinskog budžeta do sada je "skinuto" gotovo 70 miliona dinara i da su izvršenja nastavljena, račun bi bio u blokadi. Srećom, izvršenja su stopirana, jer nam je od Narodne skupštine stiglo zvanično tumačenje Zakona o izvršenju. Potom smo uložili i žalbu i dobili rešenje Ustavnog suda u našu korist - ocenjuje Erić.

Prema njegovim rečima, od 120 neugovornih radnika Doma zdravlja neki su prebačeni u Opštu bolnicu, a nemedicinski radnici prošli su kroz proces racionalizacije.

- U pripremi je i Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim se domovi zdravlja vraćaju pod ingerenciju opštih bolnica, jer je očito da odluka iz 2008. godine kojom su domovi zdravlja predati lokalnim samoupravama nije dobra. Očekujemo i da nam vlada odobri izgradnju internističkog bloka, pa će Dom zdravlja i fizički biti prebačen u Opštu bolnicu. Na taj način u Ćupriji će biti objedinjena primarna i sekundarna zaštita - zaključio je Erić.

On očekuje da će najveći problem u opštini, Dom zdravlja, biti rešen za dva meseca, tako da im ostaje samo da reše obaveze prema dobavljačima, jer je, prema njegovim rečima, novac za lekove nenamenski potrošen.

POVERENIK: ISHOD NEIZVESTAN

GLAVNI poverenik Doma zdravlja Zaim Sijarić kaže da ne zna koliko je neugovornih radnika tužilo opštinu, jer to nije išlo preko sindikata, ali kaže da je pitanje da li će oni morati da vrate budžetski novac.

- Ustavni sud predmet nije vratio prvostepenom sudu, Osnovnom sudu u Paraćinu, već Višem sudu u Jagodini, koji može opet da presudi u korist radnika. Razumem želju opštine za povraćajem novca, ali ne razumem što ne žele da reše problem u Domu zdravlja. Oko 150 ugovornih radnika već četiri godine nema zdravstvenu knjižicu, iako redovno plaćaju doprinose svakog meseca, a plata i putni troškovi nam kasne dva i po meseca. Nedavno smo pisali premijerki Brnabić, jer koleginica mora na operaciju, a pošto nema knjižicu morala bi da plati od 200.000 do 400.000 dinara - veli Zaim.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)