Hrabrom oficiru dva znamenja

J. SIMIĆ

19. 04. 2017. u 09:21

Храбром официру два знамења

Polaganje venaca i cveća, Božidar Žugić , Foto Privatna arhiva

U bačkom selu Gložan obeležena stogodišnjica sećanja na Božidara Žugića. Meštani Slovaci pre nekoliko godina podigli i drugi spomenik na ćirilici

NOVI SAD - U Gložanu, nedaleko od Novog Sada, minulog vikenda okupili su se članovi porodice Žugić, iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, da ponovo odaju počast Božidaru Žugiću, hrabrom poručniku Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Došli su da se poklone senima dičnog pretka i još jednom upute zahvalnost gložanskim Slovacima što su svih ovih decenija, bolje od njih samih, čuvali i sačuvali uspomenu na Božidara Žugića.

Na oba spomenika koje su meštani ovog bačkog sela podigli u razmaku od nekoliko decenija položeni su venci i cveće. Oficir Žugić, rodom Durmitorac, 13. aprila 1941. u Gložanu je ubio dvojicu vojnih komandanata da bi sprečio predaju opkoljenog srpskog 10. puka. Naime, u hortijevskoj invaziji na Bačku, aprila 1941, jugoslovenska kraljevska vojska povlačila se od severa ka jugu kroz priobalje Dunava. Videvši da nema izlaza, komandant puka Božidar Ristić istakao je belu zastavu.

- Zar se tako brani otadžbina? Ja se ne predajem! - povikao je tada poručnik Božidar Žugić, i hicima iz pištolja ubio oba komandanta.

Mađarski soldati su uzvratili paljbom i usmrtili hrabrog poručnika i još 16 srpskih boraca.

Uspomenu na taj tragičan događaj već decenijama neguju prvenstveno Slovaci, ali se poslednjih nekoliko godina ovde okupljaju i mnogobrojni Žugići. Među nešto više od 2.000 meštana Gložana, Slovaka ima više od 90 odsto. Oni su podigli spomenik hrabrom srpskom poručniku odmah posle Drugog svetskog rata. A pre nekoliko godina, tik uz taj spomenik, podignut je još jedan bez petokrake, sa ćiriličnim natpisom, i to na inicijativu profesora Borislava Miloševića iz Bačke Palanke. Tako generacije Gložanjana već 76 godina stasavaju uz legendu o časnom oficiru nekadašnje Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Žugići iz tri države okupljeni kod spomen-obeležja,Foto Privatna arhiva

Žugići posebno ističu učiteljicu ovdašnje osnovne škole Vjeru Sklenarovu, koja decenijama svojim đacima, učeći ih istoriji, ukazuje na Božidarev čin hrabrosti i požrtvovanosti za svoj narod.

HEROJ ZA UDžBENIKE

- ŽELjA nam je da Božidar Žugić bude uvršten u đačke udžbenike kao jedan od svetlih primera na kojem će mlađe generacije učiti kako treba voleti i braniti domovinu - kaže Krsto Žugić, organizator okupljanja bratstva u Gložanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije