Zbog trulog mosta ostaju bez turista

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 07. 2016. u 13:29

Због трулог моста остају без туриста

Radiša Rajić ima kuću pored mosta

Meštani Strmostena kod Despotovca oštećuju automobile na prelazu preko Resave, koji je vojska obnovila 2009. Preko betonskih, postavljeni drveni nosači

IAKO naš narod kaže da se poklonu u zube ne gleda, meštani Strmostena nezadovoljni su mostom preko Resave na ulazu u njihovo selo koji im je 2009. godine darivala Vojska Srbije. Šine su počele da se krive i podižu posle manje od godinu dana. Plaše se i da most ne padne, jer je popustio stari betonski koji se nalazi ispod novopostavljenog.

Radnim danom ovuda prođe više od hiljadu, a vikendom i po tri hiljade meštana despotovačke opštine i turista koji krenu ka izletištu Lisine i vodopadu Buk. Koriste ga i teški kamioni koji sa Beljanice prevoze stoletna debla. Naši sagovornici nameravaju da sakupe potpise za peticiju ne bi li dobili pravi, betonski most.

- Ljudi svakog dana cepaju gume, rezervoare... Turisti se vraćaju, jer ne smeju da pređu preko nesigurnog prelaza. Trebalo bi da tužim opštinu, jer, kad god prođe neko vozilo, kao da puca mitraljez. Ne spavamo, jer, kako neko prođe, probudi nas - kaže Radiša Rajić, čija je kuća tik uz most.

Njegova supruga Slavka smatra da svemu "kumuju" uzvišeni prilazi, jer je novi most postavljen preko starog.

- Kada se prednji točkovi autobusa popnu na most, zadnji ostanu na uzvišenju, a sredina autobusa obavezno udari u konstrukciju - priča Slavka.

Mile Pantić iz Strmostena, koji svakog dana po pet puta prolazi most, kaže da je građevina ruglo i sramota za opštinu. Pita se zašto nije ojačana betonska konstrukcija na starom mostu koji je trajao pola veka. Slobodan Milutinović dodaje da u stvari prelaze preko "brvna". Ma koliko bio visok automobil, mora da zakači konstrukciju. Jedva i traktori prođu.

- Zimi je toliko klizavo da nam nema izlaska. Ovo je bruka za opštinu koja namerava da razvija turizam - veli Adam Obradović.

A da onaj ko se zaputi na Lisine ovde više neće doći, potvrđuje i Dejan Đurđev iz Pančeva, ogorčen što je morao da rizikuje prelazeći preko Resave.

Despotovčani tvrde da je otvaranje mosta koštalo više nego sam most, jer je ondašnji ministar Vojske Dragan Šutanovac dolazio helikopterom. Opština je uradila projektnu dokumentaciju i obezbedila oko 1.000.000 dinara za pripremne radove i smeštaj vojnika koji su postavljali most. Šumsko gazdinstvo "Južni Kučaj" obezbedilo je gorivo i građu za patosnice.

Mile Pantić, meštanin Strmostena

NOVI MOST - SVAKAKO

NENAD Jovanović, zamenik predsednika Opštine Despotovac, potvrđuje da je saobraćaj na mostu otežan, ali da nije rizičan.

- Turizam u opštini Despotovac smatramo jednom od glavnih privrednih grana i planiramo da ulažemo u njega. Ovih dana trebalo bi da bude završena projektna dokumentacija za novi betonski most, sa dve trake. Novac ćemo potražiti od resornih ministarstava, a ako ga ne dobijemo, izdvojićemo naredne godine iz opštinskog budžeta - tvrdi Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sale

29.07.2016. 22:01

da se ja pitam, proterao bih autobus, nije ovo tako loše kao što izgledaaaaaaaa

Vozac

30.07.2016. 09:25

Hvala na informaciji. Planirali smo za sledecu subotu izlet do Lisine, setnju i rucak. Menjamo destinaciju.

alfa...!

31.07.2016. 08:08

Dva mala detete na prednjem sedištu pored vozača,bezbednost i saobraćajni propisi ?......................