FUDBALSKI klub Mladost, za koji igraju štićenici i čuvari Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, osvojio je šampionat sa čak 30 uzastopnih pobeda! Osim što je oborila jedinstveni evropski rekord portugalske Benfike, koja je svojevremeno uspela da zabeleži 26 pobeda u nizu, ekipa "Sivog doma" postigla je i ubedljivu gol razliku 112:25, a na tabeli su prvi sa 66 bodova.

Minulog vikenda pobedili su i Modrice, sa sedam postignutih golova, i time se gotovo izvesno sele iz Gradske lige (grupa Rasina) u viši rang takimičenja.

- Puno mi je srce, zbog mojih fudbalera - kaže Darko Rasinac, iskusni sudija i trener FK Mladost VPD. - Sve su zadatke ispunili tokom prvenstva. Zajedno sa kolegama iz doma pokušavamo da ovu decu izvedemo na pravi put. Treninzi tri puta nedeljno i stalne utakmice i štićenicima poručuju koliko je važan sport.

Uspesi kluba vidljivi su na svakom koraku, pa tako fudbaleri imaju verne navijače i među ostalim štićenicima.

- Osnovni uslov da neko zaigra za klub je da ima dobar uspeh u školi i primerno ponašanje, pa su štićenici vrlo motivisani da treniraju - napominje Ivan Mijailović, upravnik VP doma. - Redovno trenira oko 30 mladih ljudi, a scene nasilja na tribinama ili na terenu nisu zabeležene.

Štićenik M. A. (20), iz Ivanjice, o kome su "Novosti" nedavno pisale, zbog velikog interesovanja fudbalskih menadžera, zvanično je postao najbolji igrač i strelac kruševačke fudbalske lige. Nakon posrnuća u ranoj mladosti, supertalentovani M. A., koji je prethodno trenirao deset godina u Javoru, postigao je ove ligaške sezone, čak, 45 golova!

SUPER USLOVI Na uslove za treninge štićenicima i čuvarima mogu da pozavide i mnogi profesionalni klubovi. Pre tri godine je obnovljen teren, ceo sportski kompleks sređen je uz pomoć donatora, a sada se čeka na nove komplete dresova i kopački.

- Meni je fudbal u domu dao drugu šansu, a ponosan sam i na svoje igrače, koji su se nesebično borili - priča M. A., koji je poneo i kapitensku traku.

Tradicija kruševačkog kluba datira još od 1950, kada su štićenici nosili dres Poleta. Deceniju kasnije, klub je preregistrovan u FK Mladost i bio aktivan sve do kraja 2007. godine. Novi klub formiran je 7. jula prošle godine, a prvu zvaničnu utakmicu odigrao je 31. avgusta u grupi Morava Gradske lige. Prošlu sezonu završili su drugi na tabeli.

DISCIPLINA

Upravnik VP doma, Ivan Mijailović, napominje da je drastično smanjen broj prekršaja u krugu ustanove od kako je obnovljen FK Mladost. Osim što su se "smirili" i postali dobri učenici, fudbaleri su pozitivno uticali i na ostale štićenike, zbližili se sa čuvarima, jer sa njima zajedno igraju.