Glasom osvaja evropske opere

D. NOVKOVIĆ

05. 01. 2016. u 15:15

Гласом осваја европске опере

Nastup u Jerusalimu

Sopran Gabrijela Ubavić niže uspehe i priznanja mahom u inostranstvu. Potvrdu talenta dobila i od Monserat Kabalje

ZAHVALJUJUĆI svom raskošnom sopranu, operska pevačica Gabrijela Ubavić već godinama je zaštitno lice rodnog Požarevca. Time se s pravom pridružila plejadi umetnika iz grada pod Čačalicom, među kojima su slikarka Milena Pavlović Barili, glumac Milivoje Živanović i dramaturg Slobodan Stojanović.

LJubiteljima opere Gabrijela je prvi put skrenula pažnju 2010. godine maestralnim tumačenjem uloge Pamine u Mocartovoj "Čarobnoj fruli", izvedenoj u teatru u Plzenu, u Češkoj. Talenat i izuzetan glas mlade umetnice potvrđen je i dodelom prve nagrade na operskom takmičenju "Antonin Dvoržak" u Karlovim Varima, takođe u Češkoj, u novembru 2013. Iste godine pohađala je i masterklas u Španiji kod čuvene operske dive Monserat Kabalje.

- Ona ima veoma stroge kriterijume pri odabiru polaznika, pa ih je dosad bilo svega dvadesetak iz celog sveta. Imala sam čast i zadovoljstvo da i mene odabere, jer joj se dopala moja profesionalna biografija - kaže Gabrijela. Osim kod slavne operske dive, Gabrijela je pohađala i masterklas Hoze Kure u francuskom Nansiju, 2007.

Početak Gabrijelinog školovanja bio je u rodnom Požarevcu, gde je stekla niže i srednje muzičko obrazovanje. Diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Mijailovića. Posle Beograda odlazi u Beč, gde 2011. godine završava postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti, na odseku za operu i muzičku dramu.

Poznata Požarevljanka već godinama više nego uspešno nastupa širom Evrope: u Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Poljskoj, Italiji.

- Radim dosta, i u kontinuitetu. Trenutno pevam u Praškoj operi, u "Čarobnoj fruli". Odgovara mi što sam slobodan umetnik, pa mogu da biram šta i gde ću da pevam - ističe Gabrijela.

Česte nastupe naša sagovornica je imala i u rodnom gradu, mahom na humanitarnim koncertima za pomoć obolelima.

Jedan od njih održala je letos u antičkom Viminacijumu, kada joj je specijalni gost bio francuski šansonjer, pesnik i kompozitor Gijom Rat. Tom prilikom izvela je i obradu poznate pesme Zdravka Čolića "Kad bi moja bila".

NASTUPI I U JERUSALIMU

GABRIJELA Ubavić je nedavno imala zadovoljstvo, koje dožive samo retki, da peva i pred vernicima u jerusalimskim crkvama.

- Posebno sam bila dirnuta kad su štićenici jednog hrišćanskog sirotišta, u okviru ruskog manastira, izrazili želju da im poklonim svoju fotografiju, da bi je stavili na zid spavaonice - kaže Gabrijela.

Između ostalog, Gabrijela je nastupala i kao solista u "Karmini Burani" i sa filharmonijama u Poljskoj, Nemačkoj i Češkoj. Imala je i brojne resitale širom naše zemlje, kao i resitale u Nansiju i Mecu, u Francuskoj. Svojevrsno priznanje bio je poziv da u Beču bude stručni savetnik direktorke Instituta za kulturnu politiku Austrije Olge Pantić Ficko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko M.

05.01.2016. 15:44

Divna mlada dama. Sve je na mestu, i glas i ponašanje. Potpuno prirodna, prava zvezda. Pozdrav iz Petrovca na Mlavi