Inđija: Sahrane stigle na sud

S. Kostić

30. 03. 2014. u 22:10

Seosko groblje u LJukovu od juna prošle godine kamen spoticanja u inđijskoj opštini. "Komunalac" počeo skupo da naplaćuje usluge sahranjivanja, seljani traže groblje nazad

INĐIJA - Seosko groblje u LJukovu "stiglo" je do Ustavnog suda Srbije. Preuzimanjem brige o groblju od juna prošle godine inđijsko JP "Komunalac" počelo je da naplaćuje usluge sahrana, zbog čega se pobunilo celo selo i traži da se groblje vrati Mesnoj zajednici, dok meštani u međuvremenu sami vrše pogrebne usluge.

- Pre nego što je "Komunalac" preuzeo groblje, mi smo ulagali u njega, održavali grobna mesta, sahranjivali i sagradili kapelu, naravno, bez naplaćivanja sahrana. Sada smo podneli žalbu Ustavnom sudu Srbije i tražimo da se selu vrati groblje na upravljanje - kaže Mikica Petković, bivši predsednik mesne zajednice i jedan od inicijatora za podnošenje žalbe Ustavnom sudu.

On kaže da na poslednjoj sahrani nisu mogli da koriste kapelu, obeležja, litije, kolica, koja su preko mesne zajednice sami kupili.

Nesporazumi oko groblja u LJukovu i još nekoliko sela inđijske opštine počeli su početkom 2013. godine kad je Opštinsko veće Inđije donelo zaključak da se sva seoska groblja predaju na upravljanje Javnom preduzeću "Komunalac". Meštani ovih sela su još tada isticali da groblja treba da ostanu pri mesnim zajednicama, jer će "Komunalac" uvesti visoke naknade za troškove sahranjivanja.

BEZ NAKNADE TORNADO koji je prošle godine u junu zahvatio ovo selo, naneo je štetu na 30 nadgrobnih spomenika. Sredstva za saniranje štete, u iznosu od 2.600.000 dinara još nisu stigla iz Republike.

- Za sahranu se sada plaća 14.300 dinara. Narod nema tih para, to je klasična otimačina. Ko ima pravo da nam oduzme groblje, izgrađeno na njivi koju je naš meštanin poklonio selu - kaže LJukovčanin Rade Jajić.

U "Komunalcu" u Inđiji ističu da su preuzeli sva groblja na osnovu odluke Opštinskog veća, koja je zasnovana na zakonu, jer, ne mogu pojedinci i mesne zajednice da obavljaju sahrane i održavaju groblja.

- Što se cena usluga tiče, one su jednake za sva seoska groblja u opštini i s tim nemamo nikakvih problema, osim u LJukovu. Ne želim bilo šta da kažem, jer smo mi policiji podneli krivične prijave protiv onih koji ometaju normalne aktivnosti na seoskom groblju u LJukovu - kaže Stevan Jakoba, tehnički direktor inđijskog "Komunalca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije