Niš: Vakcina još na čekanju

D. MILJKOVIĆ

08. 07. 2013. u 20:46

Najnovija nestašica u domu zdravlja zabrinula mnoge Nišlije koji su nedavno postali roditelji. Stručnjaci poručuju da najmlađima, ipak, ne preti realna opasnost od hepatitisa B

NIŠ - U ovdašnjem Domu zdravlja već desetak dana nema vakcine protiv hepatitisa B, koja se daje jednomesečnim bebama. Direktor DZ, dr Milorad Jerkan, tvrdi da nema mesta za paniku jer najmlađi sugrađani ovu vakcinu mogu da prime do navršene prve godine. Inače, u privatnim apotekama vakcina se može nabaviti za 925 dinara, ali nadležni iz Doma zdravlja preporučuju roditeljima da se strpe, jer će uskoro stići i kod njih.

- Očekujem da će deo neophodnih vakcina, koje dobijamo do beogradskog Instituta za javno zdravlje, biti obezbeđen u narednih desetak dana. Reč je o centralizovanoj nabavci, pa ne možemo sami da nabavimo vakcine, a u ovoj situaciji nije bez značaja ni što smo redovno trebovali naše potrebe, pa ne znamo kako je došlo do zastoja. Štaviše, pokušali smo i da pozajmimo vakcine od drugih domova zdravlja, ali niko nije imao višak - objašnjava dr Jerkan i tvrdi kako nema mesta za paniku.

Jer, slično je i bilo i sa nestašicom aminofilina, kojeg sada ima u dovoljnim količinama...

- Ukoliko bebe ne pripadaju rizičnoj kategoriji, odnosno ukoliko majka nije, neposredno pre trudnoće, bolovala od hepatitisa, onda zaista nema razloga za zabrinutost - uverava prvi čovek DZ u Nišu.

Njegove reči potvrdio je i profesor na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Nišu, dr Borislav Kamenov, koji je izjavio da odlaganje vakcinacije beba nema nikakav negativan uticaj.

- Propisano je optimalno vreme za davanje vakcine, ali neće biti problema ni ako se odstupi od njega. Ugrožene bi bile bebe čije su majke zaražene hepatitisom, dok ostale mogu biti vakcinisane i kasnije, jer su realno male šanse da dođu u kontakt sa infekcijom - zaključuje Kamenov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije