Banat: Stečaj mač nad glavom

J. JOVANOVIĆ

04. 05. 2011. u 21:48

U „Banatu“ obustavili proizvodnju: Već mesec dana bez dogovora sa gazdom. Depeše samo ujedinile štrajkače. Račun firme u blokadi dve godine

BANATSKI KARLOVAC - Prošlo je više od mesec dana od kako je stotinak radnika Industrije mesa i konzervi „Banat“ u Banatskom Karlovcu stupilo u generalni štrajk, ali se još ne nazire kraj njihovog protesta.

Dok oni uporno traže samo ono što im po zakonu pripada - isplatu 11 zaostalih plata i doprinose za minule tri godine, rukovodstvo firme pokušava da prekine štrajk na sve načine, osim ispunjenjem njihovih zahteva.

Vlasnik „Banata“ Zoran Bogdanov i dalje šalje telegrame na kućne adrese samo tridesetoro štrajkača sa apelom da se vrate na posao, ističući da mu ostali radnici koji štrajkuju ne trebaju.

PISMO TADIĆU I PAJTIĆU ŠTRAJKAČI su se prethodne sedmice pešice uputili iz Banatskog Karlovca do sedišta opštine Alibunar (oko šest kilometara) i na kratko blokirali međunarodni put Beograd - Temišvar. U opštini su razgovarali sa predsednikom SO Dušanom Jovanovićem, od kog su tražili da im obezbedi socijalnu pomoć, jer već godinu dana nisu dobili ni dinar od pripadajućih plata. Posredstvom opštine uputili su apelaciona pisma i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću i zaštitniku prava građana Aleksandru Jankoviću.

Međutim, takav potez Bogdanova nije podelio štrajkače, već ih je još više ujedinio, pa su otišli i korak dalje - u poslednja tri dana aprila potpuno su blokirali rad fabrike. Tada je formirano mirovno veće, koje čine predstavnici nadležnih pokrajinskih institucija, fabrike i štrajkača, a postignut je samo dogovor da se blokada privremeno prekine.

- Bogdanov je na sastanku mirovnog veća tražio da deblokiramo ulaz u fabriku, kako bi štrajkbreheri mogli da pripreme robu za banjalučki „Avis“. On je istakao da sa tom firmom ima ugovor vredan 20 miliona dinara i da u roku od tri dana mora da im isporuči robu, inače će morati da plati velike penale. Iako je na istom sastanku rekao da on nije nadležan za naše plate i da nema para da ispuni naše uslove, mi smo pristali da za tri praznična dana fabrika radi. Ali, već u četvrtak nastavljamo sa blokadom - ističe Slaviša Makijević, glasnogovornik štrajkača.

Bogdanov i dalje ne odgovara na naše pozive, pa, između ostalog, nismo uspeli da potvrdimo nezvanična saznanja da je račun firme već dve godine u blokadi (tekuće obaveze, navodno, plaća u gotovini), zbog čega postoji realna opasnost da se ovaj štrajk okonča stečajem „Banata“.

IZUZEĆE

ŠTRAJKAČI su tražili izuzeće pančevačkog inspektora rada Ivana Černiha, zbog navodno pristrasnog pristupa u korist vlasnika fabrike. Oni ističu da je na čelu tržišne inspekcije, koja se nalazi u istom inspektoratu, supruga direktora „Banata“ Biljana Dejanović, te da svi zajedno štite interese Zorana Bogdanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bojan

05.05.2011. 07:17

Drzava cuti jer joj je u interesu da otera ranike I ugasi firmu ....a meso i preradjevinu ce neko da uveze i to genetski modifikovano...e to je izum evropske unije koji ce izbrisati srpski narod sa ovih prostora!