Srbija opet na mapi pameti

J. ĆOSIN

26. 10. 2018. u 09:15

Србија опет на мапи памети

Studenti niškog PMF / Foto Privatna arhiva

Studentski tim iz Niša u finalu najprestižnijeg svetskog takmičenja u programiranju. Prvi put posle dve decenije srpski studenti u završnici čuvenog AMC takmičenja

NIŠKI studenti doneli su prvu pobedu za Srbiju na regionalnom takmičenju u programiranju koje je nedavno održano u Rumuniji i tako se plasirali na svetsko finale prestižnog AMC takmičenja. Niškim studentima pobeda je donela jedinstvenu šansu da se, posle dve decenije, jedna srpska ekipa nađe na ovakvom jednom takmičenju koje će biti održano krajem marta naredne godine u Portugaliji, a na kome će svoja znanja i umeće odmeriti studenti najprestižnijih svetskih univerziteta.

Prirodno-matematički fakultet iz Niša predstavljali su studenti Ivan Stošić, Vuk Bibić, Lazar Stamenković i mentor Nikola Milosavljević, sa departmana za Računarske nauke. Oni ni posle nekoliko dana od regionalnog takmičenja ne kriju zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, kakvi su zabeleženi još davne 1995. godine, kada se ETF tim kvalifikovao kao drugoplasirani u regionu.


PROČITAJTE JOŠ:
Vejavica na Zlataru, vrhovi se zabeleli (FOTO+VIDEO)

- A, sada je to uspela naša ekipa iz Niša, iako je konkurencija bila izuzetno jaka. Iz deset zemalja se takmičilo 88 ekipa, a mi smo pokazali da smo najbolji. Naš zadatak na takmičenju je bio da za pet sati uradimo 11 zadataka. Naša ekipa se dugo spremala za ovo takmičenje, a već sada se pripremamo za svetsko takmičenje. Mada je još rano da govorimo o očekivanjima, nadam se da ćemo se plasirati među prvih 10 ekipa - kaže student Ivan Stošić, kapiten ekipe, koji je i kao srednjoškolac osvajao medalje na Olimpijadi u informatici.

Uspehom niških studenata diče se i profesori PMF koji kažu da su plasmanom na svetsko ATC takmičenje studenti upisali sebe, niški univerzitet i Srbiju na svetsku programersku mapu.

Prof. dr Marko Petković

- Ovo je neverovatan rezultat, ACM SEERC je region u kome učestvuju programerske sile poput Ukrajine, Rumunije, Bugarske. Međutim, ovo nikako nije slučajnost, PMF Niš je i prošle godine bio visoko plasiran na ovom takmičenju i dugi niz godina beleži lepe rezultate na BubbleCup nadmetanju. Nadam se da će ovi naši genijalni studenti, koji su pokazali izuzetno znanje, koncentraciju i timski rad, motivisati mlade programere širom Srbije - kaže Nikola Milosavljević, sa departmana za Računarske nauke PMF u Nišu.

Prema rečima profesora dr Marka Petkovića, Prirodno-matematički fakultet u Nišu mnogo pažnje posvećuje radu sa talentovanim studentima, bilo da je reč o učešću na domaćim i međunarodnim takmičenjima, ili aktivnom uključivanju u naučni rad.


PROČITAJTE JOŠ:
Neuništivi borac za radnička prava


Ivan Stošić, Vuk Bibić, Lazar Stamenković

LAKO NALAZE POSAO U STRUCI

- NAŠI studenti bez problema nalaze posao u struci, a oni najbolji se neretko zapošljavaju u nekim od najvećih domaćih i međunarodnih softverskih kompanija. I pored toga, ovakav uspeh još uvek nismo imali, zbog čega smo svi veoma srećni - naglasio je dr Petković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije