ČAČAK - SELO Ježevica, na padinama planine Jelice, kod Čačka, dočekalo je u subotu, uz trubače obučene u crveno-bele dresove, fudbalsku legendu, danas trenera Crvene zvezde - Roberta Prosinečkog. Ovaj susret sa prijateljima iz detinjstva i rodbinom u rodnom mestu Robijeve majke Emilije bio je toliko dirljiv da su mnogi plakali, a i Prosinečki je bio na ivici suza.

 

KORENI U SELU Viljuša, nadomak Ježevice 1948. godine rođena je Robertova majka Emilija, i to u familiji Đoković. Odavde je otišla za Nemačku, gde je upoznala budućeg supruga Đura Prosinečkog, i sa njim započela zajednički život. Po povratku iz Nemačke doselili su se u Zagorje, u Hrvatskoj. Ipak, nikada ova porodica nije zaboravila Emilijine korene u Ježevici. Svake godine, ponekad i po dva puta, dolazili su u selo i ovde boravili i po dva meseca.

 

- Evo me opet među svojima, posle punih 20 godina. Poslednji put sam ovde bio posle osvajanja Kupa evropskih šampiona u Zvedinom dresu, 1991. godine - ispričao nam je vidno uzbuđen Prosinečki, koji je u Ježevicu došao u koloni vatrenih navijača Zvezde. - Sada sam, čini mi se, više uzbuđen nego kada sam potpisivao ugovor za Crvenu zvezdu. Na ovom terenu, koji se nalazi preko puta kuće moje majke, napravio sam prve fudbalske korake. Tu, na Grujanskoj livadi, sa drugovima i rođacima iz Ježevice igrao sam fudbal danonoćno.


Ni Ježevičani nisu krili uzbuđenje zbog ponovnog susreta sa Robijem. Prilazili su mu, grlili ga, plakali od sreće.


- Sa Robijem sam se družio od malena. Igrali smo fudbal po snegu, kiši, suncu.. Ništa nas nije sprečavalo - kazao nam je Pero Grujanac (45) iz Ježevice. - Presrećni smo što smo se danas videli posle pune dve decenije. Robi je veliki čovek, drug, a njegova porodica je za poštovanje.


U Ježevici Roberta svi dobro znaju, još od kako je, kažu meštani ovog sela, bio u pelenama, pa kada je napravio prve korake i kada je prvi put na seoskom igralištu šutnuo loptu. Već tada, pričaju njegovi dobri poznanici, moglo se naslutiti da će se on vinuti u vrhove nekadašnjeg jugoslovenskog, a kasnije i svetskog fudbala.


- Došao sam da podržim ideju da se na ovoj livadi, gde sam prvi put jurnuo za fudbalskom loptom, sagradi lepo igralište, koje će koristiti deci ovog kraja - rekao je Prosinečki. - Nadam se da će jednoga dana odavde ponići još po neki veliki fudbaler, koji će se iz lepe Ježevice vinuti u svet.


Grad Čačak je za izgradnju terena za male sportove u Ježevici obezbedio 1,5 miliona dinara, a radovi bi trebalo uskoro da počnu. Ovaj mini sportski centar, po predlogu Ježevičana, najverovatnije će nositi ime - Roberta Prosinečkog.