МАСОВНИ (не)оправдани откази током прве фазе квалификација за Светско првенство у Кини наредне године, као и рокови ФИБА за пријаву играча, приморали су селектора Србије Александра Ђорђевића да за прве две утакмице друге рунде пошаље списак са 24 имена!

У конкуренцији за мечеве са Грчком на Криту (13. септембар) и Естонијом у Београду, три дана касније, јесу сви наши НБА играчи, као и већина из евролигашких клубова. Наравно, то не значи да ће "орлови" први пут у квалификацијама узлетети у најбољем "перју".

- На списку су 24 играча да бисмо могли да изаберемо оне који буду у могућности и спремни да играју, а већ смо пролазили ситуације да 10-12 не могу или неће - објашњава за "Новости" Ђорђевићев први асистент Јовица Антонић. - Ту је и рок ФИБА, која тражи имена месец дана раније. У току су разговори са играчима, ситуација се стално мења. Час овако, час онако.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мачван: Ужелео сам се кошарке

Прва НБА перјаница Србије, центар Денвера Никола Јокић, током кампа "Кошарка без граница" није желео да говори о репрезентацији, али Антонић потврђује да ће национални тим и септембарску акцију одрадити без момка од 148 милиона долара.

- Мислим да нећемо моћи да рачунамо на Јокића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грчка без Адетокумба на Србију

Питамо каква је ситуација са "краљевима" из Сакрамента Богданом Богдановићем и Немањом Бјелицом, као и тандемом Лос Анђелес Клиперса Милошем Теодосићем и Бобаном Марјановићем.

- Са Богдановићем и Бјелицом је чиста ситуација, биће доступни за ове две утакмице. Надамо се да ћемо моћи да рачунамо и на Теодосића и Марјановића, само је питање ког дана ће се прикључити репрезентацији. Слично је и са играчима из евролигашких клубова, који су почели припреме за сезону и траже да се помери долазак њихових репрезентативаца. Ситуација није комфорна. Пријавили смо толики број играча да нас околности не би изненадиле.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грега одушевио Каленић

Окупљање репрезентативаца заказано је за 2. септембар, али је јасно да би комплетирање могло да потраје и до осмог у месецу.

СПИСАК ЗА ГРЧКУ И ЕСТОНИЈУ
БОГДАН Богдановић, Немања Бјелица (Сакраменто), Милош Теодосић, Бобан Марјановић (Л. А. Клиперс), Никола Јокић (Денвер), Немања Недовић (Армани), Драган Милосављевић (Уникаха), Никола Калинић (Фенербахче), Стефан Јовић, Владимир Лучић (Бајерн), Стеван Јеловац (Бамберг), Огњен Кузмић (Реал), Стефан Бирчевић (Банвит), Марко Симоновић (Зенит), Мирослав Радуљица (Ђангсу), Никола Милутинов (Олимпијакос), Василије Мицић (Ефес), Стефан Пено (Алба), Алекса Аврамовић (Варезе), Дејан Тодоровић (Мурсија), Никола Јовановић (Тренто), Огњен Добрић, Алекса Раданов (Црвена звезда), Ђорђе Гагић (Партизан).

ГРУПА Л
ТАБЕЛА: Немачка 6-0, Грчка 6-0, Србија 4-2, Израел 3-3, Грузија 2-4, Естонија 2-4.

13. 9. Грчка - Србија
16. 9. Србија - Естонија
30. 11. Израел - Србија
3. 12. Србија - Грчка
21. 2. Естонија - Србија
24. 11. Србија - Израел