Odložena memorijalna trka u čast prvog srpskog olimpijca

D.N.

nedelja, 17. 05. 2020. u 12:46

Одложена меморијална трка у част првог српског олимпијца

Plakat memorijalne trke “Dragutin Tomašević” Foto:Sportski savez Petrovca na Mlavi

U znak poštovanja, Petrovčani su po njemu nazvali Sportski centar, ispred kojeg je postavljen njegov spomenik u prirodnoj veličini

Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi doneo je odluku da se Memorijalna trka “Dragutin Tomašević”, 16. po redu, sa 23. maja pomeri na 25. jul, zbog epidemije korona virusa.


Trka je ustanovljena u znak sećanja na našeg prvog olimpijca, Dragutina Tomašević (1890-1915), člana viteškog društva “Dušan silni” i desetostrukog šampiona Kraljevine Srbije. On se 1912. godine takmičio u maratonu na Olimpijadi u Stokholmu gde je, u konkurenciji od 62 takmičara, zauzeo 37. mesto. Pripremao se i za učešće na narednim Olimpijskim igrama u Berlinu, ali je poginuo 1915. godine, u 25. godini, kao narednik u Prvom svetskom ratu.


Maratonac Tomašević, kod koga su lekari ustanovili da ima dva srca, pokopan je u svom rodnom selu, sa epitafom na grobu “Sahranile su ga njegova hrabrost i njegova mati”.


U znak poštovanja, Petrovčani su po njemu nazvali Sportski centar, ispred kojeg je postavljen njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Bistrici je napravljena spomen-soba sa njegovim ličnim stvarima. Memorijalna trka njemu u čast, koja se održava svakog maja, na stazi dugoj 10.073 metra, startuje u njegovoj rodnoj Bistrici, a završava se na Trgu Bate Bulića u centru Petrovca.