Svetska antidoping federacija (WADA) objavila je rezultate novih 298 doping testova ruskih sportista i kod 145 našla pozitivan rezultat, a u istrazi je još 57 uzoraka naknadno otkrivenih u moskovskoj doping labaratoriji. Sport u Rusiji se našao u novom problemu, na staru temu. Čeka se kazna za ovo novo nepoštovanje sporta.

"Bila je ovo najkompleksnija istraga u istoriji. Velika mobilizacija, 24 terabajta podataka, stotine sportista iz 28 federacija... Sjajan posao je odrađen. Istraga je donela velike rezultate", rekao je predsednik WADA Vitold Banka.

Ruski sportisti su posljednjih pet godina predmet neprestane pažnje antidoping agencije, a sve je počelo skandalom posle Zimskih olimpijskih igara u Sočiju kada je otkriveno da je veliki broj sportista uzimao nedozvoljena sredstva. Usledila je velika istraga, čak i špijunska afera, a WADA je prošle godine kaznila Rusiju sa četvorogodišnjom zabranom učešća na najvećim sportskim događajima.

Ruske zastave se tako neće vijoriti na narednim letnjim Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. i na zimskim u Pekingu 2022. godine, kao ni na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru.