Poslednja šansa za OI u Plzenju: Odložen Svetski kup strelaca u Nju Delhiju, a otkazan predolimpijski turnir u Tokiju

S. O.

utorak, 10. 03. 2020. u 18:48

Последња шанса за ОИ у Плзењу: Одложен Светски куп стрелаца у Њу Делхију, а отказан предолимпијски турнир у Токију

NEIZVESNOST Damir Mikec Foto D. Dozet

Razlog je širenje virusa korona celom planetom, pa je moralo da dođe i do korekcije u kalendaru takmičenja
SVETSKA streljačka federacija (ISSF) odložila je Svetski kup u Nju Delhiju, dok je Predolimpijski turnir u Tokiju - otkazan. Razlog je širenje virusa korona celom planetom, pa je moralo da dođe i do korekcije u kalendaru takmičenja. Zbog toga će se poslednje kvote za Olimpijske igre deliti na Evropskom kvalifikacionom turniru u Plzenju (Poljska), od 18. do 25. maja.

Svetski kup u Nju Delhiju trebalo je da bude održan od 18. do 25. marta, ali je pomeren i podeljen u dva dela takmičenja, puškom i pištoljem od 5. do 12. maja, a u gađanju glinenih golubova u junu (2-9). Inače, Streljački savez Indije je odlaganje zatražio posle odluke svoje Vlade da suspenduje vize građanima Italije, Irana, Južne Koreje i Japana izdate do 3. marta. Vize odobrene kineskim građanima su suspendovane u februaru.

Svi državljani ovih zemalja moraju da traže nove vize, ali su uslovi značajno pooštreni. Nove vize su neophodne i stanovnicima drugih zemalja koji su putovali u ugrožene države posle 1. februara. Organizatori se nadaju da će se tokom aprila situacija popraviti i da će svi strelci koji budu želeli da učestvuju na turniru moći nesmetano da uđu u Indiju.

Predolimpijski turnir u Tokiju bio je zakazan za april (16-26). Posle dogovora sa ISSF, Organizacioni komitet je odlučio da ga otkaže, pošto bi održavanje takmičenja u trenutnim okolnostima bio preveliki rizik.

NjU DELHI I MINHEN
DO OI (24. jul - 9. avgust) u kalendaru ISSF su, osim Nju Delhija, još dva Svetska kupa, u Minhenu (puška i pištolj, 2-9. jun) i Bakuu (sve discipline, 22. jun - 3. jul). U Nikoziji (Kipar) u toku je prvi turnir Svetskog kupa u gađanju glinenih golubova.