Sanjamo Olimpijske igre: Rukometni savez Srbije svojim heroinama priredio nezaboravan doček sa SP u Japanu

S.KRSTOVIĆ

15. 12. 2019. u 20:30

Сањамо Олимпијске игре: Рукометни савез Србије својим хероинама приредио незабораван дочек са СП у Јапану

Igračice i stručni štab u prostorijama RSS Foto N. Paraušić

Iskreno, nisam očekivala ovakav doček. Jako je lep osećaj, koliko dece je došlo da nas vidi, da nas podrži, kaže Jelena Lavko

DOČEKANE su kao šampionke. S pravom. Sjajne rukometašice nisu krile oduševljenje što su im naslednice u domu RSS frenetičnim aplauzom i ovacijama čestitale na šestom mestu na SP u Kumamotu. I svi zajedno su poželeli da srpske heorine u martu na Olimpijskim kvalifikacijama izvade kartu za Tokio.

- Iskreno, nisam očekivala ovakav doček. Jako je lep osećaj, koliko dece je došlo da nas vidi, da nas podrži. Nama je to draže nego da su nas dočekali samo stariji, jer to znači da rukomet ima budućnost u Srbiji. Veoma smo ponosne na sve što smo uradile, žao nam je samo što ste morali da ustajete rano - bila je impresinonirana dočekom kapiten Jelena Lavko.

Plasman na olimpijske kvalifikacije je ohrabrenje za srpski rukomet:

KATARINA: NEDOSTAJALA SU MI DECA NA fejsbuk-stranici RSS objavljena je stara slika sina Katarine Tomašević Petra na kojoj je pisalo "Vi niste normalne". Petar sada ima osam godina, a suprug Nemanja i Katarina su pre tri godine dobili ćerku Jovanu. - To nam je bio slogan sa SP 2013. u Beogradu. I sada smo pevale tu pesmu kada smo pobeđivale. Najteže mi je palo odvajanje od dece. Meni je tamo svaki dan bio kao godina. Imali smo uspeha, ali kada ste odvojeni od dece, to vam teško pada - ističe Tomaševićeva.

- Ovo smo jako dugo čekale. U stvari Srbija kao samostalna država nije nikad ni dočekala. Eto, sada je prvi put. Olimpijske igre su san svih devojaka, i moj, kada sam kao mala počela da treniram rukomet. Jako je lepo, pod utiskom sam zbog dece.

Priznala je Jelena Lavko da im jučerašnji doček znači puno:

- Pričali smo o tome da nemamo decu, da nemamo ko da radi sa njima. A u stvari možda nismo videle, kao što sada vidimo koliko je dece došlo. Treba da nas neko nasledi, da nastavi dalje... Hvala svima puno, presrećne smo. U Japanu je moglo bolje, ali važno je da smo ispunile ono zašta smo otišle.

Devojke su na SP pokazale mentalnu snagu, što može da bude odlučujuće na kvalifikacijama za Olimpijske igre:

- Kažu da imamo tri evropske ekipe, a dve idu dalje. Ali, to ne mora ništa da znači. Mi znamo naš cilj, spremaćemo se da ga ispunimo, bez obzira na rivale.

I Kristinu Liščević je impresionirao doček u RSS:

- Drago mi je što je došlo ovoliko dece. Drago mi je da se rukomet ne gasi, da i dalje imam nade, da postoje devojčice koje žele da doguraju do reprezentacije.

Devojke su na turniru bile mentalno jake, a Liščevićeva je postigla par pobedonosnih golova:

- Uvek govorim da se igra svih 60 minuta, a ne samo poslednji. Da igračice nisu igrale savršeno, ne bih ni ja bila u situacija da postignem taj poslednji gol. To je moja sreća, a uverena sam da je svaka devojka bila spremna za taj trenutka. Pokazale smo mentalnu snagu, naročito u poslednjih pet minuta. Kada se lomio rezultat, pokazale smo karakter, želju i volju da izborimo te kvalifikacije.

Rivali na putu ka Tokiju biće moćna Rusija, Mađarska i slabašna Kina.

- Mađarska je mnogo bolja ekipa nego što je pokazala na SP. Mislim da će se uozbiljiti, verovatno će promeniti selektora. Nismo očekivale da Rusija bude treća. Dve prolaze, pa daj bože da nam problem bude samo Rusija.

Katarina Tomašević je briljirala na golu i sa osmehom je konstatovala da su mentalno bile jače i od jednih Nemica.

- Bilo je fantastično, bilo smo zajedno 28 dana, odigrale puno utakmica. Umor nas je lomio, ali mislim da smo uradile pravu stvar, jer smo posle 32 godine izborile kvalifikacije za Olimpijske igre - ističe Tomaševićeva.

Sjajni čuvar mreže priznaje da bi uoči puta oberučke prihvatile sedmo mesto:

- Biti šesti na svetu je velika stvar i ne bi trebalo previše da žalimo za polufinalom. Uostalom, u našoj grupi su bile prvakinje sveta Holanđanke i četvrte Norvežanke. To dovoljno govori koliko je grupa bila jaka.

Sada sve devojke razmišlja o olimpijskim kvalifikacijama u martu:

- Nadamo se da mogu da se održe u Srbiji. Bio bi to veliki podstrek za nas. Mi smo svoje uradile. Grupa je teška, tu su Rusija, Mađarska, Kinda. Možemo svakog da dobijemo... Ali, ako kvalifikacije budu u Mađarskoj, kao što se priča, to će biti veoma teško za nas.

HOLANDIJA PRVAK SVETA

RUKOMETAŠICE Holandije nove su vladarke sveta. Holanđanke su u finalu SP u Kumamotu savladale Španiju sa 30:29 (16:13). Do prvog zlate narandžaste je predvodila Estavana Polman sa devet i Lois Abing sa sedam golova. Bronzu su osvojile Ruskinje, koje su savladale Norvežanke sa 33:28 (18:15).

Za zlato: Španija - HOLANDIJA 29:30

Za 3. mesto: RUSIJA - Norveška 33:28

Za 5. mesto: Srbija - CRNA GORA 26:28

Za 7. mesto: Nemačka - ŠVEDSKA 24:35

Za 13. mesto: FRANCUSKA - Mađarska 26:21

Za 15. mesto: ANGOLA - Argentina 30:27

Za 17. mesto: BRAZIL - Senegal 22:18

Za 19. mesto: SLOVENIJA - DR Kongo 29:27

Za 21. mesto: KUBA - Kazahstan 33:31

Za 23. mesto: Australija - KINA 15:33


TRI TURNIRA KVALIFIKACIJA

TRI turnira kvalifikacija za OI biće odigrani od 19. do 22. marta iduće godine. Prva dve ekipe plasiraće se na Olimpijske igre u Tokiju. Plasman su već izborili: Holandija, Francuska, Južna Koreja, Brazil, Angola i domaćin Japan.

GRUPA 1

ŠPANIJA

ŠVEDSKA

ARGENTINA

SENEGAL

GRUPA 2

RUSIJA

SRBIJA

KINA

MAĐARSKA

GRUPA 3

NORVEŠKA

C. GORA

RUMUNIJA

S. KOREJA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije